Energie

0
(0)

Energie hebben we nodig om elektriciteit mee op te wekken. Dat kunnen we doen op verschillende manieren. We kunnen hierdoor onderscheid maken tussen grijze stroom en groene stroom. Grijze stoom wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, en zijn daarmee niet duurzaam en milieuvriendelijk. Groene stroom daarentegen wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier opgewekt

Soorten Groene Energie

Energie wordt duurzaam genoemd zodra er geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot plaatsvindt tijdens de gehele productie. Deze productie wordt door de natuur opgewekt en kunnen we onderverdelen in de volgende soorten:

  • Zonne-energie
  • Windenergie
  • Biomassa
  • Aardwarmte
  • Waterkracht energie

Zonne-Energie

De zon is de grootste duurzame energiebron die we hebben. Het licht en warmte wat ons dagelijks bereikt levert energie op. De zon stuurt in 1 uur zoveel energie naar de aarde dat alle mensen samen 1 jaar stroom zouden kunnen verbruiken. Met behulp van zonnepanelen en zonnecollectoren kunnen we deze energie opvangen en gebruiken. De energie van de zon is natuurlijk onuitputtelijk.

Ben jij ook geïnteresseerd in zonnepanelen, vraag hier een gratis offerte op:

Windenergie

Windenergie wordt door wind opgevangen door middel van een windmolen of windturbine. Er is bijna altijd wind, dus ook deze manier is onuitputtelijk. Wel is het moeilijk te plannen aangezien er soms harde wind staat en er soms ook helemaal geen wind is. Daardoor wordt er ook goed gekeken waar de windmolens geplaatst moeten worden. Hierbij kun je denken aan open vlaktes, boven op heuvels of in de zee.

Biomassa

Dit is een verzamelnaam voor alle plantaardige en dierlijke afvalproducten. Het resultaat is dat Nederland één van de grootste biomassa producenten ter wereld is en dat ongeveer 60% van de duurzame energie in Nederland voortkomt uit Biomassa. Biomassa wordt ook wel Bio-energie genoemd. Biomassa wordt hoofdzakelijk opgewekt door groente-, fruit- en tuinafval. En uit koeienmest, rioolslib en houtafval.

Aardwarmte

Warmte uit de ondergrond. Hiervoor moeten we honderden meters tot kilometers diep in de grond gaan boren. Uit deze diepte wordt warm water omhoog gepompt, en afhankelijk van de temperatuur, kan dit gebruikt worden voor de verwarming of het opwekken van elektriciteit. 

Waterkracht Energie

Deze vorm van energie wordt opgewekt door hoogteverschil van water, een waterval bijvoorbeeld of door stroomsnelheid van het water. 10% van de gehele Europese elektriciteit wordt door waterkracht opgewekt. Nederland heeft slechts 3 middelgrote en 2 kleine waterkrachtcentrales. Hiermee is waterkracht de kleinste duurzame energiebron van Nederland.

Naast Groene Duurzame energie hebben we ook Grijze energie. Het opwekken hiervan gebeurd door fossiele brandstoffen. Hier kan men denken aan bijvoorbeeld kolen, aardgas en aardolie. Door verbranding van deze grondstoffen komt schadelijke lucht vrij, CO2, en dat ongezond en schadelijk voor het milieu. Ook raken deze grondstoffen een keer op. Als Nederland dit zou moeten inkopen uit andere landen, dan wordt het waarschijnlijk ook duurder en kan Nederland zijn onafhankelijkheid verliezen.

Soorten Grijze Energie

  • Kernenergie
  • Aardgas
  • Steenkool

Kernenergie

Uit Uranium kan elektriciteit opgewekt worden. Kernenergie is eigenlijk nucleaire energie. Ondanks de zeer beperkte CO2-uitstoot, nemen ze wel grote veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan Fukushima tijdens de aardbeving en tsunami in maart 2011 of de kernramp in Tsjernobyl in april 1986. Wel is het een feit dat zonder kernenergie het bijna onmogelijk is om Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken. Uranium is een erts dat verspreid ligt in de ondergrond van de aarde en is een zwaar radioactief metaal. Pas na verschillende chemische processen van van het erts, uranium worden vrijgemaakt. Na dit proces krijgt men een gele poeder die ook wel Yellow Cake wordt genoemd. Deze Yellow Cake wordt vervolgens omgevormd tot gas. Uiteindelijk wordt dit gas naar de fabriek gebracht waar splijtstofelementen worden gefabriceerd. Deze elementen worden vervolgens naar de kerncentrale gebracht waar ze in een kernreactor worden geladen om vervolgens elektriciteit te produceren.

Aardgas

In Nederland wordt ongeveer 65% elektriciteit opgewekt uit aardgas. Zodra aardgas is opgeboord uit een diepte van 3 tot 4 kilometer, dan wordt het gas gescheiden van water, zand en andere schadelijke stoffen. In een energiecentrale wordt het gas verbrand, hierbij komt het schadelijke CO2 vrij – dit is overigens wel minder dan bij Steenkool – De warmte die vrijkomt bij de verbranding van het gas, verwarmt een grote ketel met water. De stoom die het water produceert, zorgt ervoor dat een turbine aangedreven wordt. De turbine geeft de energie door aan het elektriciteitsnet. Net zoals bij een dynamo op je fiets gaat de turbine draaien en wekt elektriciteit op.

Steenkool

Steenkool bestaat uit plantenresten. De juiste opbouw is plantenresten, veen, bruinkool en daarna pas steenkool. Dit hele proces duurt miljoenen jaren en raakt op den duur op. Steenkool wordt uit mijnen getransporteerd naar energiecentrales, vervolgens wordt het fijngemalen en verbrand. Voor de rest is het proces gelijk aan die van aardgas. Steenkolenmijnen hebben we niet meer in Nederland, daarom wordt dit vanuit het buitenland getransporteerd. De uitstoot, CO2, is schadelijk en er zijn nog geen goede filtermethodes beschikbaar.

Nu we een beetje meer weten over de verschillende vormen van energie, kun je ook beter beoordelen welke elektriciteit het beste bij jou past.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F