Alarmsystemen

0
(0)

Alarmsystemen worden geïnstalleerd om je te waarschuwen bij een inbraakpoging en om inbrekers niet te lang in je woning te laten rondlopen. Vier Balken geeft verder in dit artikel aan dat een goed gecertificeerd alarmsysteem moet bestaan uit vijf verbonden onderdelen die zijn aangesloten op een alarmcentrale. 

De Alarmcentrale

De alarmcentrale is het kloppend hart en kan niet vergeleken worden met de meldkamer. Daar komen we later in dit artikel op terug. De alarmcentrale is een element van het alarmsysteem. Het coördineert het gehele systeem, het ontvangt, verzameld en verwerkt signalen van alle andere onderdelen. Bij een inbraakpoging ontvangt een detector een signaal. Dat signaal wordt verzonden naar de centrale en activeert het alarm indien nodig. Alarmcentrales zijn aangesloten op het stroomnetwerk, maar hebben ook een back-up batterij als het stroom uitvalt. Op deze manier wordt de veiligheid gegarandeerd.

De Detectoren

Dit zijn de ogen en oren van het beveiligingssysteem. Ze detecteren afwijkingen en melden dit aan de alarmcentrale. Ze kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden, dit is afhankelijk van hun doel.

Er zijn verschillende detectoren zoals Magnetische Contacten, zodra deze verbroken worden, wordt er een signaal naar de alarmcentrale gestuurd. Deze worden meestal geplaatst op ramen en deuren. Een andere detector is gebaseerd op Volume Verandering. Zodra het volume in een lege ruimte veranderd, doordat er een persoon in die ruimte staat, gaat er een signaal naar de centrale. Dit kan ook door beweging en temperatuursverschillen. Natuurlijk is het ook mogelijk op deze twee detectiesystemen te combineren, daarnaast kun je ook rookdetectoren of overstromingsdetectoren toevoegen aan je alarmsysteem.

Het Bedieningspaneel

Je kunt je alarmsysteem bedienen via een toetsenbord of beeldscherm. De nieuwere versies kun je zelfs met een mobile app op je smartphone bedienen. Het kan verstandig zijn om verschillende zones in je alarmsysteem in te bouwen met een extra toetsenbord of bedieningsscherm. Bijvoorbeeld zone  één is de begane grond en de tweede zone is de 1e verdieping en hoger. Hiermee kun je ‘s nachts enkel de begane grond aanzetten, en boven vrij rondlopen zonder een vals alarm te veroorzaken.

Het Alarmsignaal

Het alarmsignaal heeft een hoge geluidsfrequentie en niveau en kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. Dit schrikt niet alleen de inbrekers af, maar zo wordt ook gelijk de buurt gewaarschuwd. Het alarmsignaal kan buiten extra worden uitgerust met een lichtflits. Zo kunnen hulpdiensten gelijk zien om welke woning het gaat. 

Alarmopvolging 

Zodra het alarm afgaat, moet er gelijk actie ondernomen worden. Er zijn hiervoor 2 opties.

 1. Door middel van de App op je Smartphone, word je gelijk geïnformeerd en is het aan jou om verdere actie te ondernemen. Als je het vermoeden hebt dat het gaat om een vals alarm, dan kun je het alarmsysteem via je mobile app gewoon uitzetten. Maar je kunt ook de politie waarschuwen en verdere actie laten ondernemen.
 2. Als het alarmsysteem is aangesloten op een centrale meldkamer dan zullen zij een gepaste actie ondernemen en iemand sturen om poolshoogte te nemen. De meldkamer is 24/7 bemand met professionele operators die snel maatregelen kunnen nemen.

Inbraakbeveiliging is er niet alleen om inbrekers buiten te houden, maar denk oom eens aan een medisch noodgeval? Vooral ouderen kunnen er veel baat bij hebben als een alarmsysteem afgaat en de meldkamer alarmeert alle hulptroepen. De minuten die de hulptroepen eerder aanwezig kunnen zijn, dank zij het alarmsysteem, kunnen van levensbelang zijn.

Er zijn tegenwoordig ook goedkopere beveiligingssystemen verkrijgbaar zoals ring.com. Op deze marier is er voor ieder budget een oplossing

Wat kun je zelf doen om inbrekers buiten te houden? We hebben een aantal tips opgeschreven die wellicht nuttig kunnen zijn.

 • Bespreek je vakantieplannen niet openbaar op social media
 • Controleer op zwakke punten van je huis
 • Ken de mensen in jouw wijk of buurt
 • Voorkom dat dieven je in de gaten houden en je gewoontes ontdekken
 • Controleer en vernieuw de deur- en raamvergrendelingen regelmatig
 • Bewaar geen geld, objecten of documenten van hoge waarde thuis
 • Sluit altijd met een sleutel en verstop deze niet in de buurt van het huis
 • Houd deuren en ramen volledig gesloten
 • Zorg voor goed verlichte binnen- en buitenruimtes van je huis
 • Blijf altijd alert tijdens het openen of sluiten van je voordeur
 • Laat het lijken alsof het huis bewoond is

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F