Isolatie

0
(0)

Je huis isoleren? Wat kun je allemaal verbeteren?

Wist je eigenlijk wel dat, als je huis helemaal niet geïsoleerd is dat je ongeveer 30% warmte via je dak verliest, 20% via de muren en ongeveer 10% via de vloer. Dat is samen 50% warmte die je verliest tijdens het warm stoken van je huis. Daarnaast kan er ook vocht je huis binnendringen en is er geen geluidsdemping. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijkheden om je huis optimaal te isoleren. Hieronder leggen we alles uit.

Vloer- en kruipruimte isolatie

Ben je ook klaar met koude voeten? Laat dan je vloer en kruipruimte isoleren. Heb je een kruipruimte, dan is het makkelijk om isolatie platen tegen de onderkant van de vloer te plaatsen. Heb je geen kruipruimte, maar wel een houten vloer of vloerbedekking, dan kun je weghalen en folie op de bodem leggen. Daar bovenop leg je isolatiemateriaal en (eventueel elektrische vloerverwarming aanbrengen) vervolgens de vloer terugleggen of een nieuwe vloer aanleggen van parket, tegels, of tapijt.

Muurisolatie

Deze isolatievorm is vrij gemakkelijk aan te brengen en ook relatief goedkoop. Je kunt kiezen voor spouwmuur isolatie, binnen- of buitenisolatie om flink te besparen op je energieverbruik.

spouwmuur isolatie

In de voegen van de muur worden kleine gaatjes gemaakt, waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten of geblazen wordt totdat de gehele muur vol zit. De kleine gaatjes worden uiteindelijk weer netjes dichtgemaakt. Bij een gemiddeld huis is dit binnen 1 tot 2 dagen gedaan.

Binnenmuurisolatie

Hierbij wordt gebruik gemaakt van (gips) voorzetwanden, met isolatiemateriaal ertussen. Het nadeel is echter dat je liever de kou niet in je muur wil hebben. Daarnaast verlies je toch wel wat vloeroppervlakte.

Binnenmuurisolatie

Isolatieplaten kunnen ook aan de buitenmuur worden aangebracht, daarna kan de stukadoor aan de slag om met een sierpleister er een heel nieuw huis van te maken. Deze investering heb je vrij snel terugverdiend, aangezien de prijs best aantrekkelijk is en het rendement is enorm.

Dak- en zolderisolatie

Warmte stijgt op, dus het dak moet goed geïsoleerd worden. Dakisolatieplaten kunnen zowel aan de binnenkant, als aan de buitenkant worden geïnstalleerd. Heb je een schuin dak met een zolder, dan is het makkelijk zelf te doen aan de binnenkant, net zoals bij binnenmuurisolatie. Een tip, doe dan ook gelijk de zoldervloer mee isoleren, zodat de warmte  niet onnodig naar de zolder stijgt.

Leidingisolatie

De woning wordt door middel van een Cv-ketel warm gestookt waarna de leidingen de warmte naar de radiators transporteren. In de leidingen gaat ook veel warmte verloren, en die kun je heel simpel isoleren met buisisolatie. Dit klusje is zeer eenvoudig en heeft grote gevolgen.

Energiezuinige kozijnen en buitendeuren

Natuurlijk weet je dat je ook warmte verliest via de ramen, en daar komen we zo op terug, maar weet je ook dat je warmte verliest door de kozijnen en buitendeuren? Als je toe bent om je kozijnen en deuren te vervangen, let dat goed op dat je energiezuinige aanschaft. Bij het kiezen van nieuwe kozijnen kun je denken aan hout, aluminium en kunststof. Uit verschillende test blijkt dat kunststof kozijnen het beste isoleert.

HR isolatieglas

Wat betelend HR precies en soms zie je ook wel eens HR+ en HR++. We gaan het je uitleggen. De thermische geleidbaarheid aan van een isolatiepakket wordt weergegeven in U-waarde. Hoe lager de U-waarde, des te beter geïsoleerd. Dit geld overigens ook voor kozijnen en deuren.

  • Standaard dubbelglas U-waarde groter dan 2.8
  • HR U-waarde groter dan 1,7
  • HR+ U-waarde groter dan 1,2
  • HR++ U-waarde kleiner of gelijk aan 1,2
  • HR+++ glas (drievoudig hoog-rendementglas / Triple dubbelglas) U-waarde 0,9

Standaard dubbelglas

Ook vaak ‘thermopane’ (merknaam) genoemd. Tegenwoordig veel inpandig gebruikt waar geluidwerende eigenschappen en warmteverlies geen issue is. De tussenruimte is gevuld met droge stilstaande lucht.

HR glas

Hier werd als eerste een metaalcoating aan de binnenzijde van de spouw het glas toegepast. De tussenruimte is gevuld met droge stilstaande lucht, en wordt zo goed als niet meer gebruikt.

HR+ glas

Naast de metaalcoating in de spouw van het glas, wordt hier geen droge stilstaande lucht gebruikt, maar een gasvulling. Deze gasvulling zorgt ervoor dat de warmteoverdracht van binnen naar buiten en omgekeerd wordt verminderd, en dus beter isoleert.

HR++ glas

In dit glas wordt een verbeterde metaal coating toegepast met een argon gasvulling dat nog beter isoleert tegen warmteoverdracht en geluidsdemping. Dit is overigens het meest gebruikte glas op dit moment.

HR+++ glas (drievoudig hoog-rendementglas / Triple dubbelglas)

Dit is op dit moment crème de la crème onder het dubbelglas. Deze bestaat uit 3 glasplaten met 2 spouwen. De twee buitenste ruiten zijn aan de binnenzijde voorzien van de verbeterde Hoog Rendement coating en de spouwen zijn gevuld met edelgas. Tripel glas kan vanwege de totale dikte alleen toegepast worden in nieuwe (energiezuinige) kozijnen.

HR+++ Triple Dubbelglas

Subsidies

Isoleren kost veel geld, maar de overheid wil daar graag een beetje bij helpen.Het is daarom altijd aan te raden om te controleren of er een subsidieregeling is.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!