De constructie van een nieuw huis of aanbouw, gaat natuurlijk niet over één nacht ijs.
Hier geven wij van Vier Balken je graag meer informatie over.
Een normaal stappenplan zou zijn dat je eerst zelf een idee hebt, en deze overbrengt naar een architect. Dit kan zijn door dat je een schets maakt de constructie die je voor ogen hebt. Ben je niet zo goed in het maken van een constructie schets, dan kun je je ideeën samen met de architect uitwerken.
De Architect gaat hier vervolgens een Schetsontwerp tekening van maken. In deze tekening komen de verschillende soorten materialen beschreven, de hoofdlijnen en de structuur. Bovendien kan er met deze tekening gekeken worden of er bouwvergunningen nodig zijn en of het binnen het bestemmingsplan past van de gemeente.
Daarna kan er gewerkt worden aan een Voorlopig ontwerp van jullie constructie, een Definitief ontwerp een technisch ontwerp/bestektekening een Uitvoeringsgereed ontwerp/Werktekeningen en als laatste een Revisietekening. Al deze bouwtekeningen zorgen ervoor dat jouw project in goede banen geleid worden. Ieder ontwerp leid tot en nieuwe fase in het gehele constructie proces.
Ik heb hier een aantal punten opgeschreven om een indruk te geven wanneer je een bouwtekening nodig hebt.
- Voor het bouwen van een huis
- Als de constructie van je bestaande huis veranderd
- Als je je woning vergroot, zoals bij het plaatsen van een dakkapel
- Als je wijzigingen aanbrengt aan de voorgevel
- Als je een monument verbouwt
- Als je afwijkt van een bestemmingsplan
- Als je meer dat 10m3 gaat slopen
- Als je asbest gaat verwijderen
De originele bouwtekeningen van je huis, heb je misschien niet meer in je bezit, of waarschijnlijk nooit gehad. Dat is natuurlijk geen probleem, want die kun je gewoon opvragen bij de gemeente. De reden dat de gemeentes alle bouwtekeningen hebben opgeslagen is veiligheid. Er moet ten aller tijden aangetoond kunnen worden dat elk bouwwerk in Nederland wordt gebouwd voldoet aan de veiligheidseisen. Ook wordt het bijbehorende Constructieberekeningen opgeslagen als bewijs voor de veiligheid van het bouwwerk.
Om je bouwtekening op te vragen dat kan of digitaal, of via een persoonlijke afspraak. Dat laatste moet je vroegtijdig doen, zodat de gemeente alle tijd heeft om de tekeningen uit te zoeken en voor je klaar te leggen om in te zien. Dit zal ook het geval zijn bij veel oudere bouwtekeningen. De kosten voor het verkrijgen van een kopie van je bouwtekening is afhankelijk van de gemeente.