Sandwichpanelen hebben al vele jaren een sterke reputatie voor het verhogen van de isolatiewaarde van een pand opgebouwd. Ze zijn een van de beste bouwmaterialen als het gaat om energie-efficiëntie, duurzaamheid en bouweffectiviteit. En dat maakt sandwichpanelen een populaire keuze om snel en kwalitatief te bouwen, meestal met als doel om warmteverlies te minimaliseren in de winter en de hoge temperaturen in de zomer juist buiten te houden. Voor het creëren van een comfortabel binnenklimaat zijn sandwichpanelen het materiaal bij uitstek. Maar hoe zitten ze precies in elkaar? In deze blog leggen we enkele vitale ins en out in het kort uit.
De unieke structuur van sandwichpanelen
Het ontwerp van sandwichpanelen is zoals de naam doet vermoeden: twee stijve buitenlagen die aan beide zijden van een isolerende kern zijn bevestigd. Dit eenvoudige design biedt uitstekende mogelijkheden om de warmteoverdracht te minimaliseren, want de thermische barrière, gemaakt van verschillende soorten materialen zoals minerale wol of polystyreen, zorgt voor optimale geleiding.
2. Luchtdichte constructie
Luchtdichte constructies staan bekend een hoge isolatiewaarde te hebben, en sandwichpanelen zijn specifiek ontworpen voor het realiseren van een hoge luchtdichtheid. Dit komt omdat de panelen strak zijn samengevoegd, waardoor er als het ware een naadloze en isolerende huid rondom het pand ontstaat.
Het resultaat? Een minimum aan luchtlekkage en warmteverlies door convectie, wat zorgt voor een uitstekende energie-efficiëntie!
3. Uitstekende thermische prestaties
De veelzijdigheid van sandwichpanelen heeft met name te maken met de verschillende materialen die worden gebruikt. Zo zijn ze niet alleen uitstekend te gebruiken voor een volledig distributiecentrum met wandgevels en daken gemaakt van sandwichpanelen, maar kunnen ze ook worden ingezet voor een koel- en vriesruimtes. Dankzij de hoge weerstand tegen warmteoverdracht van materialen zoals PUR en PIR, zijn er tal van opties om een significante isolatiewaarde van een gebouw te realiseren.
4. Minimale koudebruggen
Wat zijn koudebruggen precies? Dit zijn de plekken in de bouwschil waar warmteverlies kan optreden als gevolg van een onderbreking in de isolatielaag. Dit probleem komt vrijwel niet voor met sandwichpanelen als bouwmateriaal, want er is sprake van een continu isolatielaag zonder onderbrekingen.
Dit maakt ze een gewild bouwmateriaal in verschillende bouwsectoren. Het is dan ook niet zo gek dat je sandwichpanelen overal tegenkomt, van industriële faciliteiten tot commerciële gebouwen of woningen.
Daar komt bij dat ze gemakkelijk op maat kunnen worden geleverd, in verschillende esthetische stijlen, diktes en isolatiematerialen, en in een handomdraai in elkaar te zetten zijn!