Waarom een grote kamerplant een goed idee is

Een grote kamerplant is meer dan alleen zomaar een plant. Met grote kamerplanten haal je de natuur in huis. Tegenwoordig wordt dat met een hip woord ook wel Urban Jungle genoemd. Maar er is meer dan dat. Binnenshuis vervullen grote kamerplanten veel meer andere functies. Kamerplanten bevorderen het thuisklimaat, zijn sfeerbepalend, kunnen dienen als roomdivider en komen de werkprestaties ten goede. In dit artikel gaan we hier verder op in en geven we een aantal voorbeelden van planten die passen bij de verschillende functies.

Urban jungle

Grote kamerplanten zijn een mooie toevoeging aan het interieur. Groen bepaalt sfeer. Mensen worden vrolijk van groen. Met de populariteit van Urban Jungle is groen in huis erg in trek. De trend van Urban Jungle zoekt het contrast tussen stedelijk en groen. In de Urban Jungle kunnen grote kamerplanten niet ontbreken. Wanneer je grote binnenplanten afwisselt met kleinere, is jouw eigen jungle helemaal compleet. Behalve een fleurige uitstraling, komen grote kamerplanten jouw gezondheid ook ten goede. Planten zijn een levende luchtverfrisser. Zij zuiveren de lucht en maken korte metten met geurtjes. Hoe groter, hoe effectiever. Ook bevorderen planten de luchtvochtigheid. 

Grote kamerplant in de woonkamer
Grote kamerplant in de woonkamer

Kamers opdelen

Grote planten worden ook als roomdivider gebruikt. Meestal vervullen kasten of kamerschermen deze functie, maar planten kunnen net zo goed ruimtes opdelen. Bamboe is hier een goed voorbeeld van. Bamboe is een volle plant en wordt daarom buiten vaak als schutting of erfafscheiding gebruikt. Dus waarom binnen niet als roomdivider? Met de Monstera, Ficus Lyrata, Epipremnum, Kentia en Arceca zijn er nog tal van andere voorbeelden te bedenken. De Epipremnum is in dit rijtje een enigszins opvallend, omdat dit vaak een hang- of klimplant is. Met die eigenschap is hij ideaal om aan een kamerscherm te hangen.

Makkelijke grote kamerplanten

Een kenmerk van grote kamerplanten is dat zij relatief eenvoudig te verzorgen zijn. Grote kamerplanten vallen in de categorie ‘makkelijke planten’. De meest bekende grote kamerplant is de cactus. Van nature is deze vetplant gewend aan een droge omgeving. De cactus kan wel een maand zonder water, omdat hij vocht opslaat in z’n grote wortelstelsel. De Zamioculcas heeft net als de cactus amper water nodig. Deze tropische plant geeft weinig om licht, maar eenmaal in de zon groeit hij sneller. Het derde en laatste voorbeeld is de Dracaena. Hij heeft weinig water nodig, maar staat graag (half) in de schaduw.Betere werksfeer- en prestaties
Uit veel onderzoeken is gebleken dat kamerplanten een positief effect hebben op werksfeer- en prestaties. Een kantoor kan dus eigenlijk niet zonder een grote kantoorplant. De grote Tabaksboom is uitermate geschikt. Deze plant gedijt het beste bij het raam, omdat hij veel behoefte heeft aan zonlicht. Voor een tropisch effect op je kantoor is de palm een mooie gegadigde. Doorgaans hebben palmen veel licht nodig, maar er zijn ook soorten die tegen donkere plekken kunnen. Groene eyecatchers zijn de musa’s, beter bekend als bananenplanten. De bananenplant vraagt wel veel water en zon. Echter groeien er geen bananen aan de bananenplant. Wil je meer info over de planten die je in huis hebt, of in de tuin? Download dan deze fantastische planten apps.

Hond naast een grote kamerplant
Hond naast een grote kamerplant

2 gedachten over “Waarom een grote kamerplant een goed idee is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *