Als jij je fijn voelt in het huis waar je nu woont, moet je er waarschijnlijk niet aan denken om hier ooit weg te gaan. Besef je alleen wel dat je mobiliteit achteruit gaat naarmate je ouder wordt. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je moet verhuizen. Om ervoor te zorgen dat je langer thuis kunt blijven wonen, maak jij je woning levensloopbestendig. Maar hoe pak je dit aan? In deze tekst geven wij je 5 handige tips.
1. Kies voor brede deuren
Woon je in een relatief oude woning? Grote kans dat de deuren te smal zijn om er fatsoenlijk met een rolstoel of rollator doorheen te kunnen. Mocht je ooit minder mobiel worden en niet langer zelfstandig kunnen lopen, dan moet je mogelijk noodgedwongen verhuizen. Overweeg je deuren daarom nu alvast te verbreden, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken als je plotseling iets overkomt. Minimaal 90 centimeter is voldoende, maar je kunt ook voor deuren van 100 centimeter breed kiezen.
2. Haal drempels weg
Drempels zijn bijzonder gevaarlijk als je minder mobiel bent. Ze zijn misschien niet al te hoog, maar je kunt er wel degelijk over struikelen. Reden genoeg om ze weg te halen als jij je woning levensloopbestendig wilt maken. Zonder drempels is het bovendien een stuk makkelijker om je door je huis te verplaatsen met een rollator of rolstoel. Kunnen de drempels niet weg? Dan bieden drempelhulpen uitkomst.
3. Realiseer een slaapkamer en badkamer op de begane grond
Bij nieuwe, levensloopbestendige woningen wordt vaak standaard een slaapkamer en badkamer op de begane grond gerealiseerd. Handig, want hierdoor hoef je niet langer de trap op en af. Als je in een bestaande woning woont, is er beneden misschien geen ruimte voor een slaapkamer en badkamer. Onderzoek in dat geval eens de mogelijkheid om uit te bouwen. Hierdoor kun jij van je huidige woning mogelijk alsnog een levensloopbestendige woning maken.
4. Plaats een traplift
Als een uitbouw niet mogelijk is, kun je een traplift bestellen. Met dit hulpmiddel hoef je voortaan niet zelf meer trap te lopen, maar word je zittend van boven naar beneden gebracht en andersom. Je neemt simpelweg plaats op de stoel, zet de lift in beweging, wacht tot je op de hoger of lager gelegen verdieping gearriveerd bent en stapt af.
Heb je voor kortere tijd een traplift nodig, bijvoorbeeld omdat je betrokken bent geraakt bij een ongeluk of geopereerd bent? Dan kun je een traplift huren in plaats van kopen. De traplift wordt op de gewenste datum gemonteerd en aan het einde van de huurperiode weer opgehaald.
5. Zorg voor voldoende ruimte rondom je bed
Wie van plan is zijn woning levensloopbestendig te maken, doet er goed aan ook rekening te houden met de ruimte rondom het bed. Zet het bed bij voorkeur zo neer dat je er met een rollator of rolstoel goed omheen kunt. Heb je nog geen in hoogte verstelbaar bed? Overweeg hier dan ook in te investeren, want dit maakt in en uit bed stappen makkelijker.