Hoe weet je wanneer de dakpannen aan vervanging toe zijn?

0
(0)

Je dak beschermt je huis tegen de grillen van het weer, maar hoe weet je wanneer het tijd is om de dakpannen te vervangen? De tekenen van versleten dakpannen negeren kan je duur komen te staan, met kostbare reparaties en onnodige problemen. Natuurlijk wil je die graag voorkomen, maar hoe? Hier laten we je zien hoe je eenvoudig kunt bepalen of je dakpannen hun beste tijd hebben gehad, voor tijdig ingrijpen en je huis veilig en droog te houden: 

Oude Dakpannen Die Aan Verniewing Toe Zijn

1. Visuele slijtage

Een snelle blik op je dak kan veel onthullen. Kijk naar je dak vanaf de grond of gebruik een ladder (als je dit veilig kunt doen). Let op de volgende tekenen van slijtage:

  • Gebarsten of gebroken dakpannen: Dit is een duidelijk teken dat je dakpannen hun beste tijd hebben gehad.
  • Verkleuring: Dakpannen die hun kleur hebben verloren? Dan kunnen ze ook hun beschermende eigenschappen kwijt zijn.
  • Mos- en algengroei: Overmatige groei van mos en algen verhoogt het risico op beschadigde dakpannen aanzienlijk en kan de levensduur ervan verkorten. 

2. Lekkages en waterplekken

Een ander duidelijk signaal dat je dakpannen aan vervanging toe zijn, is het optreden van lekkages. Dit is het duidelijkst op te merken aan waterplekken op de zolder of het plafond. Kijk dus goed of er sprake is van vochtplekken of schimmelgroei, want dit kan wijzen op een lek in het dak, en vaak is dit te wijten aan beschadigde of versleten dakpannen.

3. Dakpannen die verschoven zijn

Dakpannen moeten strak en netjes op hun plaats liggen, anders kunnen ze hun werk niet goed uitvoeren. Merk je dat de dakpannen verschoven zijn of los liggen? Dan is dit een mogelijk teken dat ze vervangen moeten worden. Losse dakpannen verhogen het risico dat water en vuil zich ophopen onder de dakbedekking, met verdere schade als gevolg. 

4. Granulaat in de regenpijpen

Veel dakpannen beschikken over een beschermende laag van granulaat. Die helpt om de pannen te beschermen tegen UV-straling en andere weersomstandigheden. Merk je echter dat er veel granulaat in je regenpijpen of dakgoot zit, dan kan het heel goed zijn dat de dakpannen hun beschermende laag aan het verliezen zijn. En dat betekent in de meeste gevallen vervanging. 

5. Leeftijd van de dakpannen

De leeftijd van je dakpannen mag niet vergeten worden. De meeste dakpannen hebben een levensduur van 20 tot 30 jaar, hoewel dit afhankelijk is van het materiaal en de weersomstandigheden waaraan ze zijn blootgesteld. Zijn je dakpannen ouder dan 20 jaar? Dan doe je er dus verstandig aan om een professionele dakdekker te raadplegen voor een dakinspectie.

Voor een professionele inspectie en deskundig advies kun je contact opnemen met een betrouwbare dakdekker. Ben je op zoek naar een dakdekker Hilversum of een ervaren dakdekkersbedrijf Rosmalen? Bij Perfect Dak Nederland kun je rekenen op uitstekende service en kwaliteit. Perfect Dak Nederland staat graag voor je klaar met ervaren vakmensen die je kunnen helpen met al je dakproblemen. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F