Groen dak aanleggen? Zo doe je dat

0
(0)

Groen dak aanleggen

Een groendak heeft naast de mooie natuurlijke uitstraling meerdere voordelen. Zo heeft het positieve effecten op het milieu maar ook op de isolatie. In de zomer blijft het lekker koel en in de winter warmer. Je kunt op zowel het huis van je dak als op het dak van een carport, schuur of fietsenstalling. Wat zijn nog meer voordelen van een groen dak? En hoe leg je zo’n dak aan?

Voordelen

Zoals we dus al even vermeldden is een groen dak goed voor het milieu en voor de isolatie. Planten zijn zoals we weten goed voor het milieu omdat ze koolzuur omzetten in zuurstof. Op die manier kunnen groene daken een bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit. Zou bijvoorbeeld elk gebouw in Amsterdam een groen dak hebben? Dan zal de luchtkwaliteit daar na verloop van tijd ook beter worden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen:

 • Als een stad voldoende groene daken heeft zal niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren maar zal ook de stadshitte een paar graden zakken
 • Water en licht kunnen temperatuurschommelingen veroorzaken, met groene daken zullen deze schommelingen minder groot zijn
 • Groene daken kunnen meer insecten in leven houden
 • De isolerende eigenschappen zullen zorgen voor energiebesparing
 • Demping van geluid
 • Groene daken zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen wel 30 jaar meegaan

Soorten groendaken

Het is goed om te weten dat er verschillende groendaken zijn. Een groendak wordt aangelegd door middel van een speciale opbouw vegetatie. Je hebt bijvoorbeeld een sedumdak, bij deze soort zijn het sedumplantjes wat er dan op komt te liggen. Dan heb je ook nog het soort: vegetatiedak. Bij een vegetatiedak ligt er een weelderige begroeiing op wat er erg mooi uit kan zien. 

Opbouw van een groen dak

Een juiste opbouw van een groendak is belangrijk zodat er een goede voedingsbodem ontstaat voor een sedum- of vegetatiedak. Deze opbouw bestaat uit meerdere lagen en is opgebouwd uit de volgende dingen:

 • Wortelwerend folie
 • Beschermingsdoek
 • Afvoer
 • Daksubstraat
 • Secum of vegetatiemat

Groen dak aanleggen

Ik hoor je al denken: “hoe leg ik zo’n dak aan?”. Dat is een goede vraag. Je kunt een groen dak aan laten leggen door een partij die daar gespecialiseerd in is. Als je een beetje handig bent kun je dit ook zelf doen. Het gaat volgens een paar stappen.

De eerste stap is het beschermen van de dakbedekking. Door bijvoorbeeld folie aan te brengen of het gebruik van een speciaal doek.

Stap 2 is het aanbrengen van drainage (afvoer). Deze wordt haaks op het doek aangebracht. Vervolgens is het de bedoeling dat je een scheidingsprofiel tot 20 cm van de rand plaatst. Daarna moet je dit ophogen met een daksubstraat.

Tot slot wordt er bij stap 3 een sedum- of vegetatiedak aangebracht . Dit wordt gedaan door middel van het uitrollen van de mat rollen. Vervolgens worden de laatste afwerkingen gedaan en klaar is kees!

Subsidie

Uiteraard is het kostenplaatje iets wat niet vergeten mag worden. Omdat de gemeenten in Nederland het plaatsen van groendaken wil stimuleren zijn er subsidies op groendaken. De belangrijkste reden is omdat groene daken een waterbergend vermogen hebben.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Eén gedachte over “Groen dak aanleggen? Zo doe je dat

 1. Ik wist niet dat groendaken ook geluiddempend werken. Wij zijn ook aan het kijken naar de mogelijkheden voor een andere dakbedekking, omdat ons dak erg verouderd is. Ik ben benieuwd hoe gemakkelijk je een groendak kan laten aanleggen en welke ondergrond je daarvoor nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *