Zonnepanelen: kom er alles over te weten

0
(0)
Zonnepanelen op het dak van een huis

Dat duurzaamheid de toekomst is hoor je tegenwoordig overal. Het kan niet duurzaam genoeg en er zijn verschillende manieren om duurzamer te leven. Denk bijvoorbeeld aan het besparen op energie. Zo bestaan er spaarlampen en wordt isolatie vaak aangeraden. Maar, je kunt ook zelf jouw eigen energie opwekken. Duurzamer kan bijna niet. In dit artikel lees je alles over zonnepanelen. Hoe ze bijvoorbeeld werken en wat de voordelen zijn. 

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die zonlicht opnemen en omzetten in elektriciteit. De panelen liggen vaak op daken, omdat daar het meeste zonlicht kan worden opgenomen. Ook in een land als Nederland schijnt er genoeg zon om zelf energie op te kunnen wekken. Zonnepanelen werken namelijk ook als het bewolkt is. De wolken houden namelijk maar een deel van het zonlicht tegen, waardoor ze wel werken, maar met een lagere opbrengst. De panelen zorgen ervoor dat je bespaart op je energiekosten en daarmee ook milieubewust bezig bent. Je bent als het ware jouw eigen energieleverancier. 

De voordelen van zonnepanelen

  1. Het eerste voordeel is dat je natuurlijk bespaart op je energierekening. Doordat je zelf de energie opwekt, hoef je geen energie af te nemen bij je energieleverancier
  2. Ten tweede is het een slimme investering. Zonnepanelen gaan lang mee en je verdient ze binnen een aantal jaar terug
  3. Ten derde is het gunstig voor de waarde van je huis. 

Verschillende soorten

Zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Maar, natuurlijk zijn er ook verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. 

Monokristallijn

Deze panelen zijn het duurste en hebben een zeer hoog rendement. Deze zijn zeer geschikt voor kleine daken

Polykristallijn

Deze zonnepanelen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze zijn meer geschikt voor grotere daken

Amorfe

Dit zijn de goedkoopste zonnepanelen, omdat ze zeer buigzaam zijn. Daarnaast is het rendement ook veel lager

Krijg ik subsidie op mijn zonnepanelen?

Vroeger kon je tot 650 euro terugkrijgen op jouw zonnepanelen. Deze subsidieregeling is er tegenwoordig niet meer. Wel ku je tegenwoordig de BTW van 21% terugvragen, wat in veel gevallen voordeliger is dan de oude subsidieregeling. Daarnaast zijn er ook lokale initiatieven, wat betekent dat sommige gemeenten nog wel subsidies verlenen. 

Salderingsregeling

Als je al onderzoek hebt gedaan naar zonnepanelen, ben je vast de salderingsregeling tegengekomen. Dit betekent dat de stroom die jij gebruikt wordt afgetrokken van de energie die jij teruggeeft aan jouw energieleverancier.

Het maximale rendement behalen

Een zonnepaneel van 500 Wattpiek kan in Nederland zo’n 400 kWh aan elektriciteit opwekken per jaar. Als we in prijzen praten, staat dat gelijk aan ongeveer 95 euro. Dit is wel afhankelijk van een paar factoren, zoals de plaatsing, hellingshoek en het oppervlak. Zonnepanelen kunnen het beste geplaatst worden op zuid-hellende daken. Maar, niet elk zuid-hellend dak zorgt voor dezelfde opbrengst. Het kan namelijk ook liggen aan de locatie waar je woont. De ene plek in Nederland heeft nu eenmaal meer zonuren dan een andere plek. Maar, al met al zijn zonnepanelen erg winstgevend. Doe hier de zonnepanelencheck. Vind je zonnepanelen te duur in aanschaf, denk dan eens na over het huren van zonnepanelen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Eén gedachte over “Zonnepanelen: kom er alles over te weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F