Eerste hulp bij zonnepanelen kopen

0
(0)

Milieubewust leven wordt steeds meer de norm. Dat zie je wel om je heen. Veel mensen zijn bezig met hun woning te verduurzamen en ook bedrijven denken steeds meer aan duurzaamheid. Jouw woning duurzaam maken is erg verstandig, want je haalt daar een hoop voordelen uit. Zo bespaar je bijvoorbeeld al op je energierekening en wordt de woning ook nog eens meer waard. Er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden om een huis te verduurzamen. Stel je wil zonnepanelen aanschaffen, hoe ziet dat proces er dan uit? We vertellen het in dit artikel.

Huis met 2 verdiepingen en zonnepanelen op het dak

De geschiktheid van zonnepanelen

Allereerst moet je je afvragen of zonnepanelen geschikt zijn voor jullie woning. Met geschikt bedoelen we dan of het rendabel is voor jullie portemonnee. Je moet namelijk veel investeren in zonnepanelen, voordat je er profijt van kan hebben. Ongeacht hoeveel panelen er op je huis komen te liggen, moet je er vanuit gaan dat je al snel € 5.000 moet betalen. Dat is een flinke investering. De voordelen komen daarna natuurlijk pas. Gelukkig is de terugverdientijd nu wel korter, omdat de energieprijzen zo aan het stijgen zijn. De investering zul je nu binnen 5 jaar ongeveer terug verdienen. 

Ongeacht of je het geld er wel of niet voor hebt, moet je ook rekening houden met de ligging. Staat er de halve dag zon op jullie dak? Dan is het rendabel om zonnepanelen aan te schaffen. Ligt jullie dak vaker in de schaduw dan in de zon? Dan is het aanschaffen van zonnepanelen meteen minder aantrekkelijk. Er wordt namelijk pas zonne-energie opgewekt, als de zon erop schijnt. Hoe minder de zon schijnt, hoe minder zonne-energie je opwekt. Dit resulteert er automatisch in dat je nog steeds energie zal moeten afnemen bij een energiemaatschappij, omdat je niet geheel zelfvoorzienend kan zijn. Dat is natuurlijk balen en dat is niet voordelig qua kosten. Je bent dan al een flinke investering kwijt en je moet nog maandelijks de energierekening betalen. Daarom moet je eerst onderzoeken of zonnepanelen wel zo rendabel zijn op jullie woning. 

De aanschaf van zonnepanelen

Wil je zonnepanelen aanschaffen, en heb je goed onderzoek verricht? Dan zijn er nog een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Je moet namelijk gaan bepalen hoeveel panelen er op jouw dak moeten komen. Dat is totaal afhankelijk van hoeveel energie jullie nu verbruiken. Denk daarbij ook zeker na over de toekomst. Als er bijvoorbeeld kinderen op komst zijn, dan is het verstandig om daar ook rekening mee te houden. Ook als er juist kinderen uit huis gaan is het goed om dat in gedachten te houden. 

Aan de hand van de energie die je gebruikt is te bepalen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak moeten komen. Al de energie die je te veel opwekt, verdwijnt terug in het net. Dit betekent dat je als het ware een eigen energieleverancier bent, omdat je ook energie voor anderen aan het leveren bent. Daar verdien je aan het eind van het jaar ook op als de balansen worden opgemaakt. Als je meer energie terug in het net stuurt dan dat je gebruikt, dan krijg je een hoop geld terug. Dat zal wellicht kunnen betekenen dat je terugverdientijd kleiner wordt. Je hebt dan de investering van de zonnepanelen sneller terugverdiend. 

Houdt er dus rekening mee dat het kan zijn dat zonnepanelen niet rendabel zijn op jullie woning. De overburen kunnen er veel aan verdienen, terwijl het bij jullie geen succes zou worden. Dat is mogelijk. Mocht de ligging van jullie woning wel ideaal zijn, houdt er dan rekening mee dat de aanschaf van  zonnepanelen een flinke investering is. Om deze redenen zul je wellicht andere duurzaamheidsopties willen overwegen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F