Eerste hulp bij een lage energie rekening

Met de stijgende energieprijzen is ongeveer elk huishouden in Nederland in paniek geschoten. Er worden zoveel prijsstijgingen en hoge afrekeningen aangekondigd dat men vreest voor de realiteit. We wisten dat we hogere bedragen konden verwachten de komende maanden, maar de prijzen zoals ze zijn had niemand aan zien komen. Maar, hoe ga je dat tegen? Hoe zorg je ervoor dat je energierekening niet nog verder oploopt? We geven je de tips en handvatten om de energie zo laag mogelijk te houden.

Lage energie rekening, of in het donker zitten

Verbruik zo min mogelijk

Als je jouw energierekening zo laag mogelijk wil houden, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je zo min mogelijk energie verbruikt. Er zijn verschillende opties om te besparen op energie. Er zijn al simpele aanpassingen in huis die je kunt verrichten. Schaf bijvoorbeeld allemaal led verlichting aan. Doe een rondje door huis om te kijken hoeveel je er nodig hebt en vervang zo alle verlichting in huis door led lampen. Dat zal al veel schelen op de energierekening, omdat deze veel zuiniger zijn dan elke andere lamp. Uiteraard is het wel belangrijk dat je de lichten altijd uit doet, wanneer je een ruimte verlaat. Onnodig licht branden, kost onnodig veel energie. In dat geval maakt een led lamp ook geen verschil. 

Een andere manier om je verbruik terug te dringen is om apparaten helemaal uit te schakelen. Laat niks aan staan, wat je niet gebruikt. Zijn de kinderen klaar met gamen? Dan wordt de spelcomputer helemaal uitgeschakeld. Ook de televisie zet je helemaal uit als je weggaat of gaat slapen. Helemaal uit, betekent dus niet op slaapstand of standby. We bedoelen helemaal uit en in veel gevallen betekent dit, dat de stekker uit de stopcontacten moet. Dat geldt dus ook voor telefoons die opgeladen worden. Zijn ze vol? Dan haal je de oplader uit het stopcontact. 

Overstappen verstandig of niet

Overstappen kan verstandig zijn, omdat er vaak een aanbieder is die voordeliger is voor jou. Energie vergelijken is dan de eerste stap die je moet zetten. Alleen op die manier kom je erachter of er een voordelige aanbieder voor jou tussen zit. Voordelig betekent in dit geval niet alleen een gunstig tarief, maar ook of je jouw contract vast kan zetten bijvoorbeeld. Ook de dienstverlening speelt een steeds grotere rol. Als een bedrijf een goede service biedt, dan ben je eerder bereid om daar wat meer voor te betalen. Dat is letterlijk de prijs die je ervoor betaald. Het is altijd meer waard, dan een super goedkoop tarief, waar je nooit geholpen wordt. 

Als je ervoor kiest om over te stappen, is het te overwegen om het contract vast te laten zetten. Voornamelijk als je het gevoel hebt dat de prijs zo gunstig is, dat je die de komende jaren niet meer lager kunt krijgen. Wellicht dat je met een vast contract dan een paar euro meer betaald dan de buren. Maar, het voordeel is wel dat jij niet zo snel meer voor verrassingen komt te staan. Zo heb je ook een veel beter inzicht in jouw maandelijkse uitgaven, omdat je weet hoeveel je precies kwijt bent aan energie. 

Kies je ervoor om bij dezelfde energieleverancier te blijven? Dan heb je wellicht ook de mogelijkheid om het contract vast te zetten. Je kunt het altijd onderzoeken voor de zekerheid. Wellicht dat het je een hoop geld kan besparen in de aankomende maanden. Kun je het contract niet vastzetten? Dan is het wijs om bovenstaande tips op te volgen. Daar kun je al een hoop mee winnen. Hoe hoog het tarief ook is, je bent er altijd nog zelf bij. Je weet dan ook zelf hoeveel energie je verbruikt en in vele gevallen dat wel naar beneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *