4 tips voor een groen gazon

0
(0)
Groen Gazon
Groen gras vol met dauw druppels

Een gazon is een aanwinst voor iedere tuin, maar het kan nogal een uitdaging zijn om het gazon gezond te houden. Als het gras namelijk gezond is, behoudt het gras zijn mooie groene kleur. Het gras hoeft echter niet altijd groener te zijn aan de overkant! Wij geven je vijf tips over hoe jij jouw gazon de perfecte groene kleur kunt geven. 

De functie van jouw gazon

Voordat je een gazon gaat aanleggen, zul je een soort gras moeten kiezen. De meeste tuincentra hebben diverse soorten in hun assortiment, waaronder bijvoorbeeld:

  • Speelgazon: ideaal voor als je kinderen hebt en zij vaak op het gazon spelen. 
  • Siergazon: voor als je vooral naar het prachtige gazon wilt kijken, in plaats van er vaak op lopen. 
  • Schaduwgazon: perfect voor de tuin waar niet de hele dag zon op staat.

Zoals hierboven wellicht al duidelijk werd, kies je dus vaak een soort gazon op basis van hoe je het wilt gebruiken. Vaak is een gazon wat intensief gebruikt wordt duurder dan bijvoorbeeld een siergazon. Als je een siergazon hebt gekozen en het later toch blijkt dat er veel kinderen op gaan spelen, kan het voorkomen dat het gazon zijn groene kleur verliest. Siergazon is hier namelijk niet op gemaakt. In sommige gevallen zul je er echter niks van merken. 

Bemesting

Om de groene kleur van het gras te behouden is bemesten waarschijnlijk de belangrijkste factor. Het komt vaak voor dat mensen denken dat gras niet bemest hoeft te worden, maar niets is minder waar! Door het gazon op de juiste manier te bemesten zorg je ervoor dat het gezonder en dus groener wordt en blijft. Voordat je begint met het bemesten van je gazon, zul je het moeten bekalken. Dit kun je in het voor- en najaar doen. Nadat je het gazon hebt bekalkt, kun je gaan bemesten. Dit kun je altijd doen, behalve als het vriest. Hier kun je het best organische meststoffen voor gebruiken. 

Op de juiste manier maaien

Er zijn ontzettend veel manieren om je gras te maaien, maar er zijn een aantal ‘basisregels’ waar je zeker van op de hoogte moet zijn. Het belangrijkste is dat je gebruik maakt van een grasmaaier met scherpe messen. Ook zijn er verschillende grasmaaiers voor kleine en grote gazons. Heb je een groot gazon? Dan is een husqvarna zitmaaier de perfecte grasmaaier voor jou! De scherpe messen zorgen ervoor dat je binnen korte tijd het grote gazon kunt maaien. 

Water geven

Het belangrijkste om te weten bij het water geven van je gazon, is dat het tijdstip telt. Geef je in de zomer je gazon midden op de dag water? Dan is het water al verdampt voordat de wortels het kunnen opnemen. Voor in de winter geldt dat het beter is om overdag je gazon te voorzien van water, aangezien de wortels anders kunnen bevriezen. Voor het water geven zelf kun je een gieter gebruiken, maar ook zijn er verschillende systemen te koop. Deze systemen kun je onder andere kopen van het merk Gardena. Is je systeem na enige tijd stuk? Dan kun je zelf gardena onderdelen kopen om dit systeem snel weer aan de praat te krijgen. 

Door rekening te houden met bovenstaande factoren zul je merken dat het gras gezonder wordt en zijn groene kleur beter behoudt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F