Lekkage in huis? Zo los je het op!

Lekkage in huis

Een lekkage in huis is bijzonder vervelend! Vaak blijkt het achterhalen van de bron bepaald niet eenvoudig te zijn, wanneer je dit zelf probeert. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende leiding tussen twee muren, een lekkage onder het dak van je woning, enzovoorts. Tegelijkertijd is het belangrijk om de lekkage zo snel mogelijk op te (laten) lossen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een ernstige vochtschade aan de woning. Deze vochtschade is bijvoorbeeld zichtbaar in de vorm van een gele of bruine vlek op de muur. Zou je niets doen, dan vormt zo’n plek de ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Geen fris idee!

Tip: maak gebruik van een hygrometer in huis. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in de gaten houden. Op het moment dat de luchtvochtigheid sterk toeneemt, kan dit duiden op een lekkage. Zo herken je deze in een vroeg stadium!

Schakel een specialist in bij lekkages

Voor dit artikel spraken we een specialist op het gebied van een lekkage in Zoetermeer. Deze loodgieter geeft aan dat het vaak te lastig is om een lekkage zelf te verhelpen als woningbezitter. Mede door het feit, dat veel mensen niet het juiste gereedschap in huis hebben om de lekkage aan te kunnen pakken. De loodgieter raadt aan om altijd een vakman in te schakelen bij een lekkage. Bij een hevige lekkage kun je de spoeddienst van een loodgietersbedrijf in de buurt inschakelen. Deze spoeddiensten zijn vaak 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Zeker bij een lekkage onder het dak is het belangrijk snel voor een oplossing te zorgen. Het voorkomt houtrot in de constructie onder het dak.

Lekdetectie uit laten voeren door een loodgieter

Een loodgieter kan met verschillende hulpmiddelen een lekdetectie uitvoeren. Bij een lekdetectie wordt bijvoorbeeld middels een thermografische camera of een kleurstof geprobeerd te achterhalen waar zich de bron van de lekkage bevindt. Dit is in het geval van een lekkage aan het dak de plek waar het gekleurde water de woning binnenkomt. Op basis van de uitkomst van de lekdetectie kan direct voor een oplossing gezorgd worden.

Verschillende soorten lekkages

Houd er rekening mee, dat een lekkende waterleiding niet de enige lekkage is die in huis voor kan komen. Denk bijvoorbeeld ook aan een lekkende gasleiding. Hierbij is het minstens zo belangrijk om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen. Een lekkende gasleiding brengt niet alleen explosiegevaar met zich mee. Ook een koolmonoxidevergiftiging ligt op de loer. Koolmonoxide maakt je slaperig, waarbij je tijdens de slaap in je eigen tong zou kunnen stikken.

Een derde optie is een warmtelek. Een warmtelek is het gevolg van tocht, wat veroorzaakt wordt door een kier tussen het raam en kozijn. Ook kleine gaten in de muur zouden tocht kunnen veroorzaken. Het is de minst schadelijke lekkage. Toch is het raadzaam deze door een loodgieter op te laten lossen. Op deze manier betaal je niet onnodig veel voor je energieverbruik door het jaar heen.

Door lekkages op de juiste manier aan te pakken voorkom je dat deze vervelende situatie zich in de toekomst vaker voor zal doen. Succes met het oplossen van de lekkage in jouw huis!

One thought on “Lekkage in huis? Zo los je het op!

  1. Ik denk ook dat het belangrijk is om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen wanneer je problemen met het riool hebt. Ook kan deze meten of er andere lekken in de woning aanwezig zijn. Mijn ouders hebben gelukkig op tijd een loodgieter ingeschakeld toen hun afvoer verstopt was. Zo hebben ze kosten voor grote reparaties kunnen besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.