Binnen- en buitenverlichting: waar houd je rekening mee?

0
(0)

Binnen- en Buitenverlichting

Verlichting is onmisbaar in en rondom jouw woning. Lichten beïnvloeden de zichtbaarheid, maar bepalen ook de sfeer. Een goede combinatie van verlichting is praktisch en stijlvol. De verlichting van de eethoek is weer anders dan de verlichting voor de woonkamer. Buiten geldt hetzelfde. Het terras wil je anders verlichten dan het pad ernaar toe. Om tot een goede mix te komen, is er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Wat is de functie van de verlichting? Welke soorten verlichting bestaan er? En hoe kun je tuinverlichting aanleggen? 

Drie categorieën binnenverlichting

Binnenverlichting zijn te verdelen over drie verschillende categorieën: basis, functie en sfeer. Basisverlichting (plafondlampen met ventilator, hanglampen) verlicht de hele kamer, bij functieverlichting moet je bijvoorbeeld denken aan een leeslamp of een kastlampje en sfeerverlichting zorgt – zoals de naam al zegt – voor de ambiance. Deze drie categorieën zorgen in je kamer voor het totaalplaatje. Wanneer je op zoek bent naar nieuwe verlichting, kun je deze verdeling in je achterhoofd houden. Waar basisverlichting een hele ruimte verlicht, daar is functieverlichting sterk en geconcentreerd. Het gebruik van dimmers stelt je in staat om ook nog een stukje sfeer toe te voegen aan deze verlichtingen.

Mix van schaduw en licht

Maar basis- en functieverlichting kunnen niet zonder specifieke sfeerverlichting. Sfeerlampen maken schaduwen zachter en lichten donkere hoekjes subtiel uit. Een kamer heeft een mix van schaduw en licht nodig. Dit zorgt voor diepte en creëert vormen en structuren in het interieur. Onder sfeerverlichting valt tegenwoordig ook led-verlichting. De tijd dat led ongezellig oogde, ligt achter ons. Led is bovendien goed voor het milieu en de portemonnee. De manier waarop je de lichten uiteindelijk combineert, bepaalt hoe ruimtes worden gebruikt. Zo past een vloerlamp bij een leeshoek en matcht een hangend licht perfect met de eettafel. 

Unieke sfeer van tuinverlichting

Bepaal ook voor de aankoop van tuinverlichting wat jouw doel is. Ga je voor extra sfeer? Moeten donkere hoekjes verlicht worden of wil je speciale plekken in je tuin letterlijk en figuurlijk uitlichten? De verlichting in je tuin kan een unieke sfeer rondom je woning creëren. Denk daarom ook na over de lichtpunten. Dus waar moet de verlichting precies komen? Daarnaast zijn er van laag tot hoog verschillende types verlichting. Ingegraafde of wandverlichting is handig voor een verlicht pad, met lichtspots kun je een plek of object verlichten en staande of hangende lampen dienen vooral voor extra sfeer.

Hoe tuinverlichting aanleggen?

De tuinverlichting kun je aanleggen op het elektriciteitsnet, maar dit hoeft niet perse. Bij tuinverlichting op het elektriciteitsnet moet je zorgen voor ondergrondse bekabeling en toegang tot stopcontacten. Dit is ideaal als je toch een tuinhuis of terrasoverkapping gaat bouwen. Een andere mogelijkheid is lampen op zonne energie. Deze solarlampen hoef je alleen maar in de grond te prikken. Overdag – mits voldoende zonlicht – laadt de solarlamp zichzelf op en wanneer het donker wordt, doet hij z’n werk. Net als bij binnenverlichting kun je kiezen voor led-lampen. Led-lampen van Bol.com worden veel in tuinen gebruikt. Het is energiezuinig en ook nog eens in allerlei kleuren verkrijgbaar.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

3 gedachten over “Binnen- en buitenverlichting: waar houd je rekening mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *