Zelf een tuinhuisje bouwen?

0
(0)
Houten tuinshuis bouwen
Een klein modern houten tuinhuis gebouwd in de tuin met op de achtergrond hoge bomen

Zelf een houten tuinhuis bouwen, bestaande uit meer dan Vier Balken? Dat kan ingewikkeld zijn, maar als je een handige klusser bent, dan staat je tuinhuisje er zo. Het bouwen van een tuinhuisje is een uitdagende klus, maar je kunt veel geld besparen. Wij leggen je uit waar je stap voor stap op moet letten.

Je moet jezelf eerst de volgende vragen stellen: wat wil ik?

  • Wil ik een houten tuinhuisje of een stenen tuinhuisje bouwen
  • Wil ik een groot of klein tuinhuisje
  • Ga ik een tuinhuisje kopen of ga ik een tuinhuisje bouwen
  • Wil ik een tuinhuisje met overkapping
  • Kan ik een tuinhuisje bouwen met vergunning of is een tuinhuisje bouwen zonder vergunning ook mogelijk
  • Kan ik een tuinhuisje bouwen zonder fundering

Laten we deze vragen eens stap voor stap doornemen, zodat we de verschillen kunnen zien. Dit maakt het makkelijker om uiteindelijk een beslissing te nemen.

Wil ik een houten tuinhuisje of een stenen tuinhuisje bouwen?

Aan een stenen tuinhuis zitten veel voordelen aan, maar ook veel nadelen. Een voordeel is dat het een stenen tuinhuis erg sterk is, weinig onderhoud nodig heeft en gaat voor onbepaalde tijd mee. De nadelen zijn, dat een stenen tuinhuis veel zwaarder is, dus je moet een goede fundering maken. De muren moeten gemetseld worden, waar weer andere kennis voor nodig is. Het neemt meer tijd in beslag, en de kosten liggen veel hoger dan bij een houten tuinhuis. Dit begint bij €10.000, maar gaat al snel naar de €20.000 of hoger.

Dus wil je een goedkoop tuinhuisje bouwen, dan zouden wij voor hout kiezen.

Wil ik een groot of klein tuinhuisje?

Dit is natuurlijk geheel aan de grootte van je tuin, en wat wil je ermee doen. Is het enkel voor tuingereedschap? Dan heb je maar een klein tuinhuisje nodig, maar wil je en ook een tafel en stoelen in kwijt, dan moet je voor een groter model gaan.

Ga ik een tuinhuisje kopen of ga ik een tuinhuisje bouwen?

Er zijn verschillende bedrijven waar je een tuinhuisje kunt kopen als bouwpakket, dan doe je de installatie van een tuinhuisje zelf. Alles is al op maat gemaakt, en als je bijgeleverde stappenplan nauwkeurig volgt, dan staat je tuinhuis en in no-time. Deze Prefab tuinhuisjes kun je zelfs online bestellen en thuis laten bezorgen. Je kunt ook een tuinhuisje kopen en dan wordt de bouw voor je gedaan. Dit is natuurlijk weer iets duurder.

Het zelf bouwen is natuurlijk voor de echte doe-het-zelf klusser de enige oplossing. Hout halen bij een bouwmarkt, en alles zelf op maat zagen. Wil je een goedkoop tuinhuisje bouwen, dan moet je hiervoor gaan.

Wil ik een tuinhuisje met overkapping?

Als je tijdens een warme zwoele zomeravond lekker buiten wilt zitten, dan is een overkapping wel heel aantrekkelijk. Je kunt verlichting aan het plafond maken, en je kunt je tuinset onder het afdak laten staan als het begint te regenen. Heb je er de ruimte voor, dan is het zeker de moeite waard.

Kan ik een tuinhuisje bouwen met vergunning of is een tuinhuisje bouwen zonder vergunning ook mogelijk?

In principe heb je geen vergunning nodig voor het bouwen van een houten tuinhuisje, maar je moet je wel bij het bouwen van een tuinhuis aan regels houden. Zo mag een tuinhuis dus geen aanbouw worden van je huis, het moet een vrijstaand object worden. Ook mag het enkel gebouwd worden op de grond waar het is toegestaan, en maximaal één verdieping hebben. Per gemeente kunnen de regels anders zijn. Informeer daarom eerst bij je gemeente voordat je begint met het bouwen van je tuinhuis.

Kan ik een tuinhuisje bouwen zonder fundering?

Het ligt allemaal aan de ondergrond. Bestaat deze uit zand, steen, klei, is het drassig of juist erg hard? Uiteindelijk wil je niet dat je tuinhuis wegzakt in de grond. 

Je zou kunnen kiezen voor de gebruikelijke gewapende betonplaat fundering van ongeveer 15cm dik, maar ook schroeffundering is aan te raden, daar maak je houten balken op vast waar je vervolgens vloerplaten op legt. Tussen de balken zou je je vloer nog kunnen isoleren.

Zoals bij zoveel doe-het-zelf klussen, staat alles bij een gedegen planning, wil je water en elektriciteit, dan moet je zorgen dat je de kabels en leidingen al onder de grond liggen. Het belangrijkste van alles is, zodra je gaat beginnen met het bouwen van je houten tuinhuis, dat de fundering vlak is, de funderingsbalken haaks liggen en dat de staande balken waterpas staan. Als de basis constructie uit het lood staat, dan zal het hele bouw project zwaar en stroef verlopen. De muren kun je eventueel ook nog bewerken met een geweldige tuinposter. Wil je specifieke informatie opzoeken, kijk dan ook eens op YouTube.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

3 gedachten over “Zelf een tuinhuisje bouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *