Zelf een tuinhuis plaatsen in je achtertuin

Tuinhuis

Met een tuinhuis kun je jouw tuin nog meer sfeer geven. Een tuinhuis plaatsen kun je doen om verschillende redenen. Wil je extra opbergruimte voor je verzameling? Of wil je juist een tuinhuis plaatsen om een mancave te maken? Het kan allemaal! Zelf tuinhuizen plaatsen is eenvoudiger dan je denkt. In dit artikel geven wij je tips over waar je op moet letten als je zelf een tuinhuis gaat plaatsen in je achtertuin.

De plek van het tuinhuis

Als je van plan bent een tuinhuis te plaatsen zul je ten eerste goed moeten nadenken over de plek waar deze komt te staan. Hiermee kun je rekening houden met de volgende factoren:

  • Zon: een tuinhuis met veranda op de zon is een wens van velen. Hiernaast zul je er ook rekening mee moeten houden dat het tuinhuis je zon niet wegneemt bij je favoriete plekje in de tuin.
  • Wind: als jouw tuinhuis vol in de wind staat, kan er tijdens een storm nogal schade ontstaan. Hiervoor kun je het best een verzekering afsluiten of een plek in de tuin zoeken die beschut is van de wind.
  • Elektriciteit: wil je een blokhut met bijvoorbeeld verlichting? Of is een tuinhuis met volledige bar meer wat voor jou? Dan zul je in beide gevallen elektriciteit moeten aanleggen. Hoe verder het tuinhuis van jouw woning af komt te staan, hoe ingewikkelder het wordt om deze te voorzien van elektriciteit. 

Vergunning of niet?

Een tuinhuis plaatsen kun je namelijk niet altijd zonder vergunning doen. Check dus goed bij de gemeente waar jouw tuinhuis aan moet voldoen om zonder vergunning geplaatst te mogen worden, of vraag op tijd een vergunning aan. Er zijn allerlei regels over het plaatsen van een tuinhuis. Wist je bijvoorbeeld dat de maximale toegestane hoogte van het tuinhuis afhankelijk is van de afstand tot de perceelgrens van jouw woning? Lees je goed in voordat je het tuinhuis na een tijd alweer moet verwijderen op last van de gemeente.

Zelf maken of kant-en-klaar kopen?

Een tuinhuis maken is niet weggelegd voor iedereen. Op de markt zijn er dan ook diverse kant-en-klare tuinhuizen te koop zoals een Karibu tuinhuis. Wij zijn ervan overtuigd dat er een tuinhuis te vinden is die aan al jouw wensen voldoet. Is dit toch niet het geval? Dan zul je toch zelf aan de slag moeten. 

Houd rekening met de buren

Heb je een vrijstaande woning met veel eigen grond? Dan kun je deze alinea uiteraard overslaan. Wil je echter op de perceelgrens een tuinhuis plaatsen? Dan zul je in overleg moeten met de buren. De kans is groot dat je tijdens het plaatsen hiervan ook de tuin van de buren nodig hebt. Ook kan het zomaar voorkomen dat ze bezwaar hebben tegen het plaatsen van een tuinhuis. Dit gebeurt vaak als het tuinhuis hun uitzicht blokkeert. 

Het voorbereiden van de grond

Als het moment eindelijk aangebroken is dat je het tuinhuis daadwerkelijk gaat plaatsen, zul je de grond voorbereid moeten hebben. Je zult de grond waterpas moeten maken en je kunt het best het gebied waar het tuinhuis komt staan afbakenen. Om ervoor te zorgen dat het tuinhuis stevig staat zul je een fundering moeten aanleggen of het tuinhuis vast moeten zetten op bestrating. Je zult zelf een keuze moeten maken welke soort het best bij jouw tuin past. 

One thought on “Zelf een tuinhuis plaatsen in je achtertuin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *