Welk slot past bij mijn woning?

Veiligheidsslot

Het is van groot belang dat een woning van kwalitatief goede sloten wordt voorzien. Op deze manier houd je inbrekers buiten de deur en bescherm je jezelf en je dierbare bezittingen. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw slot, merk je al snel dat er tal van verschillende soorten sloten zijn. Welke van deze sloten zijn het meest geschikt voor jouw ramen en deuren in huis? In dit artikel zetten we verschillende sloten op een rijtje en zoomen we in op factoren om rekening mee te houden bij de aankoop van een nieuw slot.

Cilindersloten voor op de voor- en achterdeur

Voor velen zal het cilinderslot het meest bekende slot zijn. Bij dit slot wordt de cilinder in de deur zelf gemonteerd. Bij het sluiten van het slot schuift er een metalen balkje vanuit de cilinder naar een holle ruimte in de deurpost. Dit gebeurt niet op een punt, maar vaak op minimaal drie of zelfs vier punten. Des te groter het aantal contactpunten tussen de deur en deurpost, des te meer moeite zal het inbrekers kosten om het slot te forceren.

Kwaliteit van cilindersloten bepalen

Bij de aankoop van een cilinderslot zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is reeds genoemd: het aantal punten waar de deur met de deurpost verbonden zit. Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van het cilinderslot. De kwaliteit drukt men over het algemeen uit in een x aantal SKG-sterren. Een slot krijgt maximaal drie van deze sterren. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe groter de weerstand die het slot biedt bij een inbraak.

Bijzetsloten voor op ramen

Naast cilindersloten voor op de voor- en achterdeur, doe je er verstandig aan ook ramen te beveiligen met sloten. Dit geldt in het bijzonder voor een raam in de buurt van een regenpijp of bijvoorbeeld een plat dak. Het is voor inbrekers relatief makkelijk om bij deze ramen te komen. In de wetenschap dat de beveiliging van ramen vaak zeer beperkt is, maakt het een aantrekkelijk doelwit.

Insteek- en oplegsloten voor ramen

Bijzetsloten worden in verschillende varianten aangeboden. Kies bijvoorbeeld tussen insteek- en oplegsloten. Een insteekslot lijkt qua werking het meest op een cilinderslot, met verschil dat er vaak maximaal één contactpunt is tussen het raam en het kozijn. Bij een oplegslot wordt het slot op het kozijn gemonteerd. De keuze voor zo’n oplegslot is aantrekkelijk bij ramen die relatief dun zijn. Zou je een cilinderslot gebruiken, dan verzwak je het raam onnodig.

Overige toepassingen van bijzetsloten

Er zijn meer situaties waarin het gebruik van bijzetsloten aan te raden is. Denk bijvoorbeeld ook aan de deur van het tuinhuis, de schuttingdeur en een deur van een losstaand schuurtje. Je wilt het inbrekers zo lastig mogelijk maken om hier bijvoorbeeld tuinmeubelen of gereedschap uit te stelen. Met een bijzetslot zorg je voor een redelijke beveiliging. Houd er rekening mee, dat men vaak ook over de schutting heen kan klimmen. Je doet er daarom verstandig aan het slot te combineren met andere vormen van beveiliging. Denk aan een camerasysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *