Barbecue op gas, elektrisch of houtskool

Barbecuen

Er is altijd een discussie over welke barbecue het beste is voor de smaak van het vlees. Gas, elektrisch of op houtskool. Laten we hier een beetje dieper op in gaan om uiteindelijk de juiste keuze te maken bij de aanschaf van je nieuwe BBQ.

Elektrische barbecue

Ik val gelijk met de deur in huis. Voor deze barbecue heb je elektriciteit nodig, dus als je een dagje naar het strand wilt, en lekker op het strand wilt  BBQen dan gaat dat natuurlijk niet lukken aangezien je geen stroom hebt op het strand. Maar op de camping voor bij je caravan of camper is het natuurlijk een prima uitkomst. Je kunt ze ook perfect gebruiken op het balkon van je appartement. Ze worden snel en egaal warm en het schoonmaken gaat veel sneller en gemakkelijker dan een barbecue op gas of met houtskool. Toch zitten er ook nadelen aan, zoals al eerder genoemd, je moet dicht bij een stopcontact zitten, of een lange verlengkabel gebruiken. Ook hebben ze vaak een kleine grill, hiermee worden ze gelijk minder interessant voor gebruik, als je veel gasten op bezoek krijgt.

Echte BBQ-fanaten zullen zeggen dat een elektrische barbecue nooit de smaak kan evenaren dan een BBQ op houtskool. Dit klopt, de rook van het houtskool trekt in het vlees en geeft de aparte BBQ smaak, maar dit kun je wel oplossen door een smokerbox te gebruiken. Wel moet je dan een elektrische BBQ hebben met een deksel, zodat de rook bij het vlees blijft. Anders lukt het niet.

Elektrische barbecue voor op een balkon of bij de caravan
Elektrische barbecue voor op een balkon of bij de caravan

Gas barbecue

Mijn persoonlijke favoriet is de gas BBQ en deze is de laatste jaren sterk in opkomst gekomen.

Er bestaat een zeer ruime keuze aan modellen en accessoires. Hij is makkelijk aan te steken, snel op temperatuur, een grote gril dus ideaal voor een grote groep. Weinig last van rookvorming, tenzij je een smoker gebruikt, maar dat komt wel de smaak weer tegoeden. Ook is een gasbarbecue makkelijk schoon te maken, zeker als je gebruik maakt van gietijzeren grillplaat. Op deze manier hoef je enkel de plaat schoon te maken na gebruik.

Een gasbarbecue koop je als je van gemak houdt, snel aansteken, snel warm, grote grill, makkelijk schoon te maken en ideaal als je veel vrienden in je tuin ontvangt. Wil je indruk maken op je vrienden, ga dan over op een Boretti Luciano Luxe Gasbarbecue met Ingeboude Koelkast Het nadeel is dat je zo nu en dan een gasfles moet aanschaffen, maar als dat het enige is?

Gas barbecue met buitenkeuken
Gas barbecue met buitenkeuken

Houtskool barbecue

De bekendste en nog altijd de nummer 1 barbecue is op houtskool. Zoals eerder genoemd willen de echte BBQ-fanaten niet anders dan een echte houtskoolbarbecue. Voor veel “selfmade” grillmasters is het de meest authentieke manier om eten te bereiden. Houtskool geeft een bekende rooksmaak aan het vlees die niet echt verrassend meer is. Het heeft wat tijd nodig om op temperatuur te komen met houtskool of briketten, zodra de kolen of briketten op temperatuur zijn, dan is het snel genieten en op tijd kolen bij strooien voor de tweede ronde. Houtskool zorgt ook voor veel rook, wat niet altijd prettig is voor de omwonende. Ook het schoonmaken is een karweitje waar je even de tijd voor moet nemen.

Barbecue met houtskool
Barbecue met houtskool

Hout en Rook ovens

Wat denken jullie van deze geweldige hout en rookovens? Je kunt ze gebruiken als barbecue, maar ook als oven. Het roken van vlees of vis, met verschillende hout soorten is gewoon geweldig. De smaken die vrijkomen zijn gigantisch. Het is de ultieme slow-cooker en sieraad voor in je tuin. Wil je heerlijk sappig gerookt vlees, denk dan eens goed na of het de moeite waard is om een rookoven aan te schaffen.

Rook oven voor slow cooking
Rook oven voor slow cooking

We vergeten bijna het meest belangrijke aspect van een barbecue. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor een BBQ je hebt, het gaat om de sfeer, je vrienden, en daar moet je een heerlijke toost op uitbrengen 😉

Toosten met vrienden op een heerlijke barbecue
Toosten met vrienden op een heerlijke barbecue

One thought on “Barbecue op gas, elektrisch of houtskool

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *