How to: zelf een vijver aanleggen

Een vijver brengt leven in de tuin. Niet alleen kunnen er prachtige vissen in jouw vijver rondzwemmen, ook trekt water in de tuin diverse soorten vogels aan. Ben jij van plan om binnenkort zelf een vijver aan te leggen in de tuin? Dan kun je ons stappenplan goed gebruiken! Wij vertellen je alles over hoe je zelf gemakkelijk een vijver kunt aanleggen. 

Stap 1) De planning

Voordat je direct begint met graven zul je belangrijke beslissingen moeten nemen. Je wilt natuurlijk geen vijver in de tuin op een plek waar deze helemaal niet past! Begin dan ook altijd met het maken van een plattegrond van jouw tuin. Dit kun je op papier of op de PC doen. Als je een plek gaat kiezen voor de vijver zul je rekening moeten houden met de volgende factoren:

  • Zonlicht: de meeste vijverplanten houden wel van een beetje zonlicht. Ook de vissen in de vijver waarderen het als je de vijver op een zonnige plek plaatst.
  • Bomen: voorkom dat er veel bomen rondom de vijver staan. De bladeren die van de bomen vallen kunnen de vijver vervuilen. 
  • Zicht vanuit huis: je wilt natuurlijk ook vanuit huis van de vijver kunnen genieten. Hiernaast is het qua veiligheid ook het best dat je de vijver kunt zien. Dit is veiliger voor kind en dier!
  • De bedrading: bij het aanleggen van een vijver komt meer kijken dan alleen het graven van een kuil. Je zult diverse bedrading aan moeten leggen voor bijvoorbeeld de vijverfilter. Zorg er dus voor dat dit kan op de gewenste plek. 

Stap 2) Soort vijver kiezen

Als je eenmaal een plek voor de vijver hebt gekozen, is het tijd om een soort vijver te kiezen. Er zijn twee verschillende soorten: een voorgevormde vijverbak of een vijver met vijverfolie. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Een vijverbak is makkelijk te plaatsen, maar het is niet mogelijk om de vijver zelf te vormen. Met vijverfolie kun je de vorm en grootte kiezen die jij wenst. 

Stap 3) Graven

Het graven van de vijver is makkelijker dan je denkt. Met een schop kun je aan de slag om de vijver naar keuze of zoals de vorm van de vijverbak uit te graven. Ga je een vijver aanleggen met vijverfolie? Dan kun je zelf de vorm en diepte bepalen. Bij het uitgraven van de vijver is het van belang dat je verschillende zones maakt. Dit is goed voor de leefkwaliteit van de vissen en waterplanten. Iedere zone heeft een andere diepte, waarvan de buitenste zone het minst diep is. Vaak gaat het hier om drie zones met in het midden van de vijver het diepste gedeelte. Als je de vijver hebt uitgegraven zul je de bodem moeten controleren op takjes, wortels en overige onregelmatigheden die het vijverfolie kunnen beschadigen. Na deze stap kun je zand en het vijverfolie aanbrengen. 

Stap 4) Filters en pompen

Het aanbrengen van de juiste filters en pompen is net zo belangrijk als het juist uitgraven van de vijver. Vijverfilters en -pompen zorgen ervoor dat het water in de vijver schoon is en niet stil komt te liggen. Het is verstandig om een vijverfilter en -pomp uit te kiezen die bij de grootte van jouw vijver past. Hoe meer water er namelijk in de vijver zit, hoe krachtiger deze apparaten moeten zijn. 

Stap 5) Vissen en waterplanten

Het plaatsen van de waterplanten en de vissen in de vijver is één van de leukste werkzaamheden. Als je dit hebt gedaan zul je namelijk kunnen genieten van het prachtige eindresultaat! Er zijn ontzettend veel waterplanten die geschikt zijn voor in de vijver, van drijvende waterplanten tot zuurstofplanten. In het beste geval kun je een combinatie van deze verschillende vijverplanten aanleggen. Met het inbrengen van de vissen kun je vijver personaliseren. Kies vissen die jij mooi vindt en laat ze goed wennen aan de temperatuur voordat je ze loslaat! Dit doe je bijvoorbeeld door de zak waar de nieuwe vissen in zwemmen eerst in de vijver te hangen voordat je de vissen loslaat.

Eén gedachte over “How to: zelf een vijver aanleggen

  1. Een goede planning maken is natuurlijk een must wanneer je je tuin gaat aanpakken. Daarnaast moet je wellicht ook groot materieel zoals graafmachines huren. Dit kan je ook het best vroeg van tevoren regelen weet ik uit ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *