Een overkapping schilderen, waar begin ik?

0
(0)

Als je een houten overkapping in je tuin hebt staan, kan die donkere houtkleur snel gaan vervelen. Misschien is het net wat anders uitgevallen dan je in eerste instantie dacht. Hout verkleurt namelijk met de tijd en kan daarom best een likje verf gebruiken. Zo oogt de overkapping ook fris en kan een compleet ander beeld van je tuin geven. Maar, waar begin je als je bedenkt dat je van die houtkleur af wilt? Wij nemen het stapsgewijs met je door. 

Vier Balken Schilderen
Vier Balken Schilderen met een Roller en Wijzonol Verf

De voorbereiding 

Stap 1:

Kies de juiste kleur beits of verf. Het kan natuurlijk zijn dat je de houtkleur best mooi vindt, maar dat de overkapping toe is aan onderhoud. In dat geval kun je bijvoorbeeld voor een transparante beits kiezen. Wil je toch wel van die houtkleur af? Dan wil je liever voor een verf gaan, die geschikt is voor het verven van hout en die tegen de weersveranderingen kan. Een gewenste kleur kan bijvoorbeeld zwart, wit of antraciet zijn. Wijzonol verf vind je in al die kleuren. 

Stap 2:

Kies de juiste dag om te gaan verven. Als het regent kun je natuurlijk niet beginnen, maar datzelfde geldt met zomerse temperaturen. Als je in de volle zon jouw veranda gaat verven, kan de verf of beits gaan bladeren en zal deze ook niet gaan hechten op het hout. 

Stap 3:

Voordat je begint moet het hout eerst ontvet worden. Dit is belangrijk want ook door een vette laag op het hout, kan de verf moeite hebben met hechten. 

Stap 4:

Nu is het tijd om de veranda te gaan schuren met schuurpapier. Als de overkapping al een verflaag had, kun je die beter met een verfkrabber er eerst afhalen, voordat je begint met schuren. 

Stap 5:

Nu de overkapping is geschuurd, moet deze weer schoongemaakt worden. Dan weet je zeker dat alle stof en vet eraf is. Tip: zuig al het stof van het schuren op, want anders komen die stofdeeltjes in de verf te zitten na een windvlaag. 

Stap 6:

Tijd om alles wat je niet wil verven af te plakken. Wellicht is een zeil onder de overkapping spannen wel handig. Het zal zonde zijn om alle tegels mee te kleuren. 

Het verven

Stap 1:

Je begint na het openen van de beits of verf natuurlijk met het doorroeren van de pot of emmer. Zo komt de verf of beits op de juiste kleur. Zorg ook dat alle losse haartjes uit de kwasten en rollers zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld over een papier te vegen/rollen. 

Stap 2:

Nu is het tijd om echt te gaan schilderen. Breng de verf eerst in verticale strepen aan. Daarna kun je het van links naar rechts over het oppervlak verdelen. Je werkt altijd van boven naar beneden. Zo kun je uitlopende verf ook altijd nog corrigeren. Het makkelijkste is om eerst met de kwast de verf op het hout aan te brengen. Daarna kun je met de roller de verf over het oppervlak verdelen. Doe dit in lange halen, zodat je geen strepen te zien krijgt. Er wordt geadviseerd om twee lagen verf of twee lagen beits aan te brengen bij het schilderen van een veranda. Wellicht heb je dan wel meer nodig dan 1 of 2 potten. Gelukkig is er de Wijzonol aanbieding. Neem dit advies wel serieus, want een extra laag verf zorgt ervoor dat de veranda beter bestand is tegen krassen en stoten. Misschien denk je dat dat bij jullie niet van toepassing is, totdat een vogel er met zijn poten op staat en zijn nagels krassen maken in jullie geverfde overkapping. Zo’n tweede laag is dus niet voor niets…

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

2 gedachten over “Een overkapping schilderen, waar begin ik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F