Jouw vier houten balken beschermen

0
(0)

Je hebt veel hout in je huis verwerkt, super mooi natuurlijk. Maar, zowel binnen als buiten moet je hout goed beschermen. Dit zou je misschien niet zo snel zeggen, want in huis is het toch niet vochtig? Toch kan zonlicht, dat in jouw huis schijnt bijvoorbeeld de kleur veranderen. Zorg daarom altijd dat je hout goed is behandeld. Die zekerheid heb je vaak wel als je bijvoorbeeld meubels in winkels koopt. Maar, als je jouw meubels graag zelf maakt is dat natuurlijk ook iets om rekening mee te houden.

Vier Houten Balken

Jouw hout goed schoonmaken

Het schoonhouden van het hout is heel belangrijk. Vieze oppervlakken trekken namelijk ongedierte aan. Dat geldt natuurlijk ook voor houten oppervlakken. Zorg daarom altijd dat jouw tafel meteen wordt afgeruimd bijvoorbeeld en dat je houten vloer ook op tijd gestofzuigt wordt. Veel etensresten op de vloer en op andere plekken, zijn een goed lokmiddel voor bijvoorbeeld ratten. Voordat je het weet zit er een plaag in je huis en daar ben je natuurlijk niet blij mee. Het zijn niet alleen vieze beesten, maar ratten of muizen kunnen natuurlijk bij gebrek aan genoeg etensresten ook aan andere zaken gaan knagen. Voordat je het weet zijn kabels doorgeknaagd of zijn meubels aangevreten. Het is daarom belangrijk om de signalen te herkennen en dan meteen te kiezen voor rattenbestrijding. Signalen zijn bijvoorbeeld een stanklucht, maar ook aangevreten etenswaren, vuilniszakken en meubels. 

Jouw hout behandelen

Zoals je wellicht wel weet kan onbehandeld hout snel verkleuren. Het wordt dan grijs, door het zonlicht en de regen. Dat is natuurlijk iets waar je niet op zit te wachten. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je hout behandeld is. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Beits en olie zijn goede manieren om hout te behandelen. 

De voordelen 

Er zitten veel voordelen aan, zo blijf je bijvoorbeeld de nerven zien, waardoor de uitstraling van het hout hetzelfde blijft. Een ander voordeel is dat het sneller is dan verven en het spul in het hout trekt. Daarnaast kun je het plaatselijk bijwerken, als je bijvoorbeeld een extra laag aan moet brengen of er een beschadiging is te zien. Na het bijwerken, zullen de beschadigingen ook als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

Houtwormen voorkomen en bestrijden

Buiten de uitstraling van het hout, wil je natuurlijk ook voorkomen dat je te maken krijgt met houtwormen. Door beits aan te brengen op je meubels, kun je deze onaangename larven voorkomen. Daarnaast is je huis ventileren en verwarmen zeer belangrijk. Houtwormen komen namelijk af op vochtige plekken. 

Uiteraard kan het voorkomen dat je al houtwormen hebt. De larven kunnen namelijk wel 10 jaar in jouw meubels leven, zonder dat je er ook maar iets van merkt. Uiteindelijk gaat het natuurlijk wel opvallen, omdat houtwormen hele tunnels in hout graven. Je kunt ze herkennen, als je kleine ronde of ovale gaatjes in je hout tegenkomt. Ook zaagsel kan er op wijzen, omdat de gaatjes maken om hun uitwerpselen kwijt te kunnen. Zie je de larven met het blote oog? Dan kan dat wijzen op een plaag en dan is de enige keuze: houtworm bestrijden. Dit kun je helaas niet zelf, omdat voor elke houtworm een andere bestrijdingsmethode effectief is. 

De nadelen 

Uiteraard zitten er ook nadelen aan deze behandeling. Olie en beits blijven best lang plakken, waardoor het niet zo handig is als je kinderen rond hebt lopen. Bovendien hebben ze een sterke geur, wat ook best lang blijft hangen na de behandeling. Uiteraard heb je deze nadelen er wel voor over, als je weet dat je er houtworm mee kan voorkomen. En anders kies je natuurlijk voor een andere behandeling, lees hier bijvoorbeeld wat tips om buiten meubels te schilderen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

2 gedachten over “Jouw vier houten balken beschermen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F