De winterchecklist voor een aanhangwagen

Ben je vaak met een aanhanger op pad voor je werk bijvoorbeeld? Of ga je vaak naar de stort, waarvoor je een aanhanger nodig hebt? Dan zijn er natuurlijk zaken waar je op moet letten. Dit geldt natuurlijk voor de aankoop, maar ook wanneer je er al een in gebruik hebt. Voornamelijk in de winter zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden, dat geldt natuurlijk ook voor jouw auto, dus ook voor de aanhangwagen die erachter hangt.

Aanhangwagen van Hapert 

Een controle voor het wegrijden

Het weer 

Als je op pad gaat met een aanhangwagen is het belangrijk om vooraf het weer te controleren. Voornamelijk als je de lading niet hebt afgedekt. Wanneer je bijvoorbeeld zand vervoert en er komt een stortbui naar beneden, dan wordt het gewicht van de lading verdubbelt. Het kan dan zijn dat de aanhanger overbelast raakt en in het ergste geval kan de hydrauliek breken of de aanhangwagen in z’n geheel kantelen. 

Als zulke dingen gebeuren ben je natuurlijk verder van huis. Daar is gelukkig een oplossing voor te vinden. Het weer in Nederland is natuurlijk super onvoorspelbaar, waardoor het altijd kan zijn dat er opeens een onverwachte stortbui komt. Het beste is om daar vooraf al op in te spelen. Het is verstandig om dan je lading te zekeren van je aanhangwagen. Dit kan bijvoorbeeld met een ladingnet, een vlakzeil of door middel van spanbanden. 

Let ook op met wind en storm, want ook daardoor kun je problemen op de weg veroorzaken. Voornamelijk met een lege aanhanger, kan een windvlaag al genoeg zijn om onder de aanhangwagen te slaan. 

De banden

Net zoals bij jouw auto, moet je ook altijd de bandenspanning van je aanhangwagen controleren. Het is aan te raden om deze wekelijks te checken, net zoals het bandenprofiel. De banden moeten in orde zijn, want die zorgen voor de veiligheid op de weg. Check dus ook op scheurtjes in de zijwand. 

De verlichting

Natuurlijk is het altijd belangrijk dat de verlichting goed is. Dit geldt zowel voor de auto en dus ook voor de aanhangwagen. Controleer daarom altijd eerst of de rem- en achterlichten goed werken, net als de contourverlichting. Daarnaast is het belangrijk dat de richtingaanwijzers beide goed werken en dat de kentekenplaat goed is verlicht. Dit is goed om te controleren bij een aanhangwagen kopen. Dan weet je meteen of je die moet vervangen bij aankoop. 

Deze aanhangwagens zijn er

Als u nog op zoek bent naar een nieuwe aanhangwagen is het natuurlijk wel belangrijk om te weten uit welke modellen je kunt kiezen. Bij Hapert heb je in ieder geval een breed assortiment. Allereerst kun je kiezen voor een open aanhangwagen, deze zijn natuurlijk geschikt als je bijvoorbeeld vaak naar de stort rijdt of meubels moet vervoeren. Zulke aanhangers worden ook vaak gebruikt door bedrijven, die veel stenen moeten vervoeren of andere materialen. 

Dan kun je nog kiezen voor een kipper. Dit is een open aanhangwagen, die je kunt kiepen. Dat is bijvoorbeeld heel geschikt als je op een snelle manier zand wil lossen. Vanuit de aanhanger, kun je het zo op een berg kiepen. 

Naast de open aanhangwagens, heb je ook nog een transporter. Deze zijn speciaal ontwikkeld om bijvoorbeeld auto’s te vervoeren. Als je vaak op de weg te vinden bent, heb je die vast al eens voorbij zien komen. 

Als laatste model is er nog de dichte aanhangwagen. Deze zijn ideaal, omdat de lading al verzekerd is. Zo heb je niet het risico dat je lading zwaarder kan worden na een stortbui. Bovendien is jouw lading altijd beschermt, tegen elk weertype dan ook. Daarnaast is een dichte aanhanger van Hapert ook geschikt als koelwagen. 

Voor welke aanhanger je kiest, ligt dus volledig aan de vracht die je moet vervoeren. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share