Op een biologische manier bestrijden in de tuin

0
(0)

Of je nou veel planten in de tuin hebt of juist alleen maar tegels. Het is ongetwijfeld wel eens voorgekomen dat je last hebt gehad van ongedierte. We bedoelen dan niet een rups of een mier, maar plagen daarvan. Uiteraard kun je deze diertjes er niet bij gebruiken in je tuin en daarom wil je ze bestrijden. Alleen is bestrijden natuurlijk in de meest gevallen heel hardnekkig en als je huisdieren hebt, is dat niet zo verstandig. Je kunt dan beter kiezen voor bestrijdingsmiddelen op een biologische manier, want ook dan verdwijnen de plagen als sneeuw voor de zon.

Tuin Biologisch Bestrijden

Wat is biologisch bestrijden?

Bestrijden op een biologische manier wil zeggen dat je insecten bestrijdt op een manier die niet schadelijk is voor het milieu. Dat kan bijvoorbeeld door vallen te plaatsen of door andere insecten en aaltjes in te zetten. Met biologische bestrijding gebruik je eigenlijk nuttige insecten om schadelijke insecten te bestrijden. Dit is dus een veel duurzamere manier dan het gebruik van allerlei gif. 

Voorbeelden van biologisch bestrijden

Je zult je ongetwijfeld afvragen welke insecten dan nuttig zijn en andere insecten kunnen bestrijden. En wanneer moet je bijvoorbeeld een val gebruiken, omdat er geen insect is die die plaag kan bestrijden? 

De buxusmot bestrijden

De buxus is in veel Nederlandse tuinen te zien. Als jij er een in de tuin hebt, kun je wel eens last hebben gehad van de buxusmot. Het is vervelend als ze in je buxus zitten, want dat kan ervoor zorgen dat je onder andere dode blaadjes en kale takjes krijgt. Maar, geen paniek want uiteraard is deze mot te bestrijden. De eerste stap is om een feromoonval neer te hangen. Deze vangt de mannelijke buxusmotten, zodat de vrouwelijke niet meer bevrucht raken. De tweede stap is om de buxus rups te bestrijden door middel van een bladbehandeling van aaltjes. Dit doe je 10 dagen nadat de eerste motten gevangen zijn. Herhaal deze behandeling 5x voor het gewenste resultaat.

Engerlingen bestrijden

Voor wie nog nooit van deze insecten heeft gehoord, engerlingen zijn de larven van de meikever, junikever of rozenkever. Je herkent deze engerlingen plaag door de kale en bruine plekken in je gazon, maar ook aan eventuele aangeknaagde wortels. Het kan zelfs zo erg zijn dat de graszoden helemaal los komen te liggen. 

Er zit dan niks anders op dan deze insecten te bestrijden. Engerlingen bestrijden doe je door middel van aaltjes. Deze moet je op de aangetaste plaatsen op je gazon gieten in combinatie met water. De aaltjes zoeken dan de engerlingen in de grond op, om vervolgens binnen te dringen in de larven. Van binnenuit worden de larven bacterieel vergiftigd door de aaltjes, waardoor ze uiteindelijk dood gaan. Er worden in de dode larven nieuwe aaltjes ontwikkelt, die vervolgens weer op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. 

Je kunt de larven het beste bestrijden tussen half augustus en eind september. Dit komt omdat van alle keversoorten jonge larven in de grond zitten en deze zijn makkelijker te bestrijden. Zorg tijdens het bestrijden ook altijd dat de ondergrond vochtig is en houdt dit twee weken zo.

Woonkamer Planten

Overige bestrijdingen

Uiteraard heb je niet alleen buiten in de tuin last van ongedierte. Insecten kunnen net zo goed naar binnen komen en je kamerplanten aantasten. Tripsen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor zilverkleurige vlekken of zwarte punten op de bladeren. Maar, dat zijn niet de enige beestjes die je tegen kunt komen in je huis. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van muizen of ratten in huis? In de meeste gevallen doe je dat niet zelf, maar schakel je de rattenbestrijding in. Hier lees je in ieder geval hoe je de overlast kunt herkennen in huis. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F