De juiste verf bij de perfecte schilder

0
(0)
Huisschilder is de buitenkant van zijn huis aan het schilederen

Bij het schilderen van ons huis, gebruiken we verf, maar welke verf hebben we eigenlijk nodig? Vier Balken gaat jullie op weg helpen met informatie over de verschillende verfsoorten.

Deuren, ramen en kozijnen, zijn meestal van hout gemaakt, hier kunnen we 2 soorten verf op schilderen, Alkydhars en Acrylaat verf met de juiste kwasten. Alkydhars verf is de gebruikelijke verf die verdunbaar is met terpentine. Acrylaat verf is een waterverdunbare verf. In dit voorbeeld gaan we alkydhars verf gebruiken. We gaan er ook even vanuit dat het hout van de deuren, kozijnen en ramen buiten, en volledig kaal is. Als eerste gaan we het hout volledig in de grondverf zetten. Het liefste de grondverf niet verdunnen zodat we een goede laag grondverf op het hout zetten, maar wel de verf in het blik goed roeren. Grondverf is verkrijgbaar in de standaard kleuren wit of grijs, maar kunnen in alle kleuren gemaakt worden.

Als alles eenmaal goed in de grondverf staat en de verf goed droog is, dan gaan we alles goed schuren, aangezien de houtvezels zijn gaan staan, met schuurpapier met schuurkorrel P100. Als alles mooi vlak is geschuurd, dan vegen we het stof af met een borstel en daarna met een vochtige doek. Nu is het tijd om eventuele reparaties uit te voeren, dit kan gedaan worden met plamuur, stopverf en acrylaatkit. Na droging van de geplamuurde plekken goed bijschuren en van stof ontzien, even alle gerepareerde plekken bijschilderen met grondverf.

Buiten zou ik een 2e laag grondverf aanbrengen, ook deze laag onverdund aanbrengen om weer een stevige verflaag te krijgen.

Als de verf is opgedroogd, gaan we weer schuren, maar dan met schuurkorrel P120. Opnieuw afstoffen met een borstel en vervolgens met een vochtige doek. Belangrijk is dat je de boven- en onderkant niet vergeet van deuren, ramen en de onderdorpels van kozijnen.

Nu dat er 2 mooie lagen grondverf op zitten kun je alles weer glad schuren met schuurkorrel P120 of fijner. Je schuurt niet alleen om alles mooi glad te krijgen, maar ook voor de hechting tussen 2 lagen verf.

De schilder schildert een voordeur met rode hoogglansverf

Na het afstoffen met een vochtige doek, kunnen we gaan beginnen met het aflakken, ook hier zou ik kiezen om de verf onverdund te gebruiken, maar wel het blik goed omroeren. Wij kiezen een hoogglans lak, omdat hier minder vuil aanhecht en daardoor makkelijker schoon te houden is. Wij vinden deze manier van hout bescherming beter dan het gebruikelijke Grondverf, voorlak en aflak systeem, aangezien grondverf een dikkere structuur heeft in plaatst van voorlakken.

Binnen kun je kiezen voor grondverf, en indien mogelijk gelijk aflakken, aangezien het binnen enkel om de kleur gaat en niet om het beschermen van hout. Hier zou je voor een zijdeglans lak of eventueel mat lak kunnen gaan.

Sikkens verf en Sigma verf zijn wel de 2 top merken waar ook veel professionele schilders mee werken. Deze twee merken hebben verf waarmee je bija alles kunt schilderen.

Wil je nu buiten vernissen, dus een blanke lak aanbrengen, dan zou ik zeker kiezen om vanaf kaal hout, 3 lagen blanke lak aan te brengen. Jachtlak of botenlak geeft een perfecte bescherming als het gaat om de voor of achtergevel waar de zon en regen op staat.

Het schilderen van muren  wordt gedaan met acrylaat verf. Muurverf of waterbasis. Ook wel Sauzen genoemd. Hier heb je ook verschillende kwaliteiten in en is verkrijgbaar in bijna iedere kleur. Ook hier zijn de merken Sikkens en Sigma verf de koplopers in. Voor buiten zou ik een buitenkwaliteit kiezen. Deze heeft een kleine glanslaag, zodat er minder vuil aan hecht en dus makkelijker schoon te houden is. Binnen kun je een goedkopere kwaliteit gebruiken omdat het hier enkel om de kleur gaat. In de natte ruimtes, zoals badkamers, kun je ervoor kiezen om een buitenkwaliteit te gebruiken.

Een buitenmuur wordt weer fris weer opnieuw in de witte muurverf gezet

Wil je liever een structuur op je muren hebben, dan zijn er de volgende mogelijkheden: Kwartsverf, Rauhfaser of Ruwer. Ook deze structuurverven kun je op kleur laten maken en zijn perfect overschilderbaar.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

4 gedachten over “De juiste verf bij de perfecte schilder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *