Do’s en don’ts bij het aanleggen van elektra

0
(0)
Aanleggen van elektra

Bij een verbouwing van je bestaande woning of bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe woning ontkom je er niet aan: het aanleggen van elektra. Bij het aanleggen van elektra komt vaak veel meer kijken, dan men op voorhand verwacht. Naast het feit dat er elektriciteitskabels gelegd moeten worden, is het mogelijk ook noodzakelijk de groepenkast uit te breiden en bestaande kabels te verleggen. Hoe pak je dit het beste aan? Waarop moet je letten bij elektra aanleggen? In dit artikel lees je er meer over!

Allereerst is het sterk aan te raden om de hulp van een elektricien in te schakelen bij elektra aanleggen. Een elektricien kan je meer vertellen over de belangrijkste aandachtspunten in jouw huis. Met name de leeftijd van het bestaande netwerk aan elektriciteitskabels speelt hierin een grote rol. Mogelijk is het verstandig de groepenkast in de meterkast volledig te vernieuwen. Een elektricien kan je er meer over vertellen en direct helpen bij de uitvoering.

Voorkom een overbelasting in de meterkast

Elektra aanleggen betekent in de meeste gevallen dat er meer gevraagd wordt van de bestaande groepen in de meterkast. Om te voorkomen dat deze groepen overbelast raken, is het sterk aan te raden om deze groepenkast uit te breiden met een extra groep. Op deze losse, extra groep kun je vervolgens de nieuwe ruimte van je woning aansluiten. De stroom die je woning binnenkomt wordt verdeeld over de verschillende groepen. Als een van deze groepen meer stroom vraagt dan dat deze geleverd krijgt, dan leidt dit tot een overbelasting. Die overbelasting resulteert vervolgens in een stroomstoring. Het vervangen van een gesprongen stop is in zo’n geval niet voldoende.

Aanpassingen aan de meterkast brengt verplichtingen met zich mee

Wanneer je start met aanpassingen aan de meterkast betekent dit dat je in veel gevallen moet voldoen aan veiligheidsrichtlijnen. Deze veiligheidsrichtlijnen zijn centraal vastgelegd. Zo gelden er standaardmaten voor de meterkast en moet de meterkast binnen een bepaalde straal van de voordeur geplaatst zijn. Op deze manier kan de brandweer de stroomvoorziening direct afsluiten bij binnenkomst. Iets wat gevaarlijke situaties kan voorkomen.

Let op; je hoeft de meterkast niet voortdurend aan te passen als deze richtlijnen veranderen. De richtlijnen houd je alleen in acht, wanneer je een bestaande meterkast aanpast of een geheel nieuwe meterkast installeert. Het is vanzelfsprekend niet onverstandig om de richtlijnen af en toe te bekijken, voor je eigen veiligheid.

Zorg dat de stroom uitgeschakeld is bij werkzaamheden

Het komt nog geregeld voor dat mensen vergeten de stroomvoorziening af te sluiten, als zij aan de slag gaan met klussen op het gebied van elektra. Dit leidt tot zeer gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan een schok die je krijgt, als je een elektriciteitskabel aanraakt waar stroom op staat. Mogelijk schrik je erg, waardoor je bijvoorbeeld van een trap zou kunnen vallen. Door de stroomvoorziening uit te schakelen ga je dit tegen. Wel zo veilig! Controleer na het uitschakelen van de stroomvoorziening altijd of de verlichting ook daadwerkelijk uitgeschakeld blijft als je de schakelaar omzet.

Succes met het aanleggen van de elektra in jouw woning. Merk je toch dat het een flinke uitdaging is, of wil je meer informatie hebben over energie? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Eén gedachte over “Do’s en don’ts bij het aanleggen van elektra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *