Zelf je (dichte) terrasoverkapping/serre/veranda bouwen

Het is weer zomer en dat betekent dat we weer lekker in de tuin kunnen genieten van de zon. Barbecueën, etentjes met vrienden, gezellig een biertje of een wijntje drinken: ideaal om in de zomer in de tuin te doen. Maar hiervoor heb je wel een gezellig plekje nodig om te zitten. Nog fijner is het wanneer je ook de mogelijkheid hebt om in de schaduw te zitten. Een terrasoverkapping, serre of veranda bieden daarom een uitkomst. In dit artikel kom je erachter hoe je zelf een (dichte) terrasoverkapping, serre of veranda kunt bouwen.

Terrasoverkapping van Foravida

Wat heb je nodig voor het bouwen van een terrasoverkapping, serre of veranda

Als je zelf een (dichte) terrasoverkapping, serre of veranda wilt bouwen, heb je heel wat materialen nodig. Kies eerst welk materiaal de basis wordt van de overkapping, serre of veranda. De populairste materialen hiervoor zijn hout, metaal, bamboe, staal, aluminium, plastic of glas. Al deze materialen hebben zowel voordelen als nadelen. Bestudeer deze goed en bedenk waar de overkapping, serre of veranda aan moet voldoen. Moet deze vooral stevig zijn of is deze bedoeld om warmte buiten te houden? Vervolgens kun je gaan kijken naar de overige materialen, zoals de gereedschappen die je nodig hebt.

Hoe kom je aan de materialen?

Aangezien je enorm veel hout, metaal, aluminium of welk materiaal je ook gebruikt, nodig hebt, moet je je goed bedenken waar je deze koopt. Je wilt natuurlijk niet een hele hoop geld te veel betalen. Bij Foravida kun je terecht voor overkappingen, serres of veranda’s om zelf in elkaar te zetten. Je kunt deze op maat bestellen en krijgt precies de juiste hoeveelheid materialen binnen. Ook is het bij verschillende materialen mogelijk om de kleur te kiezen.

Waar moet je rekening mee houden bij het zelf maken van een terrasoverkapping, serre of veranda?

Het allerbelangrijkste bij het bouwen van een terrasoverkapping, serre of veranda, is dat de constructie stevig is. Ook tegen harde windstoten en buien moet de overkapping, serre of veranda bestand zijn. Het is dus van groot belang dat de materialen sterk genoeg zijn. Kies bijvoorbeeld voor sterk hout en neem niet zomaar het goedkoopste hout dat je tegenkomt. Bij Foravida kun je enorm sterk hout bestellen dat bestand is tegen weer en wind. Maar ook andere materialen, zoals metaal, zijn stevig genoeg om je overkapping, serre of veranda te allen tijde overeind te laten staan.

Wat zijn de voordelen van het zelf bouwen van een terrasoverkapping, serre of veranda?

Een terrasoverkapping, serre of veranda is over het algemeen best prijzig. Al helemaal als je dit door een monteur laat bouwen. Je moet dan niet alleen betalen voor de materialen, maar ook voor het geleverde werk. Om geld te besparen, kun je je terrasoverkapping, serre of veranda ook zelf bouwen. Hoewel dit een heel ingewikkelde klus lijkt, kun je dit met een beetje handigheid al voor elkaar krijgen. Bovendien kun je als je je terrasoverkapping, serre of veranda zelf bouwt precies bepalen hoe deze eruit komt te zien. Je hebt zelf de touwtjes in handen.

Controleer of je een vergunning nodig hebt

Hoewel de meeste overkappingen, serres en veranda’s zonder vergunning gebouwd mogen worden, kan het ook zijn dat je een vergunning nodig hebt. Controleer dit altijd goed. Tegenwoordig geldt dat je tot 4 meter achter je huis mag bouwen. Vroeger was dit nog 2,5 meter. We mag je van een kavel tot 100 meter maar 50% gebruiken. Bij een kavel tot 300 meter mag je 50 vierkante meter tot 20% van het aantal vierkante meters dat de kavel groter is, bouwen. Boven de 300 meter geldt de regel dat je maximaal 90 vierkante meter en 10% van het bebouwingsgebied mag gebruiken. Wil je de overkapping voor een deel langs je huis bouwen? Dan heb je altijd een vergunning nodig. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *