Een nieuwe woning bouwen: ook hier moet je aan denken

We dromen er natuurlijk allemaal van om ons eigen huis te hebben. Een koophuis, wat echt van jou is. De grotere droom is natuurlijk om dat huis helemaal zelf te ontwerpen en nieuw te laten bouwen. Het is voor velen een droom en voor sommigen een echte werkelijkheid. Alleen, vergeet een gedeelte van de mens, wat hier nog meer allemaal bij komt kijken. We zetten hieronder het een en ander op een rijtje.

Een Nieuwe Woning Bouwen

Het is een hoop werk

Het bouwen van een huis is natuurlijk een leuk project. Als je wil kun je alles zelf verzinnen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om het een en ander zelf te doen. Dat is natuurlijk compleet afhankelijk van jouw eigen kunnen. Je kunt het ook overlaten aan een aannemer en hem het hele project laten runnen. 

Zelfs als je niet mee verbouwd is het alsnog een hoop werk. Je bent toch heel erg betrokken bij de bouw van jouw woning. Als je niks zelf gaat bepalen, had je net zo goed een bestaand koophuis kunnen kopen. Het ontwerpen en bedenken wat je precies wil is dus al een behoorlijke klus. Je moet namelijk over alles na gaan denken. Van de stenen die gebruikt gaan worden, tot aan waar je de ramen wil hebben. Van de grootte van je huis tot aan het aantal slaapkamers en ga zo maar verder. Alles ligt in jouw handen.

Je hebt veel contact

Het bouwen van een huis kost niet alleen veel tijd. Je hebt ook met heel veel instanties en personen contact. Je krijgt echt met een hoop te maken als je een huis gaat bouwen. Waarschijnlijk is de lijst langer dan wat jij voor ogen had. We zullen het lijstje even met je doorlopen. Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning heb je namelijk te maken met: 

 • Waterschap
 • Water
 • Licht
 • Buren
 • Wijk
 • Gemeente
 • Provincie
 • Belangenverenigingen
 • Natuur
 • Hypotheekverstrekker
 • Verzekering

Dat zijn dus een hoop partijen, waar je zelf contact mee moet gaan zoeken. 

Uitvoeren van onderzoek

Het is allereerst wel belangrijk om te weten waar je op gaat bouwen. Een bodemonderzoek is daarom zo verkeerd nog niet. Je kunt namelijk oude fundaties, kabels of leidingen tegenkomen van lang geleden. Als je die op een later moment tegenkomt, kan dat voor een hoop vertraging en stagnatie gaan zorgen. Voorkom dat door eerst een bodemonderzoek uit te laten voeren.

Als je zelf een beetje handig bent, voer je zo’n onderzoek natuurlijk ook zelf uit. De kans is dan groot dat je niet alleen kabels en leidingen terugvindt. Het kan zomaar eens zijn dat je historische producten tegenkomt bij het uitgraven. In dat geval kun je het beste eerst een archeologisch onderzoek laten uitvoeren. Zo’n bedrijf is daar net wat meer in gespecialiseerd dan dat jij zelf bent. Hoeveel je ook zelf kunt doen bij de bouw van jouw nieuwe woning. Een archeologisch onderzoek kun je het beste overlaten aan professionals. Dit ben je ook verplicht, wanneer je echt in de bodem gaat werken. 

Het duurt lang

Het bouwen van een huis duurt een behoorlijk lange tijd. Je moet daar echt wel maanden dan wel niet jaren voor uit trekken. Het bouwen van het skelet van een woning is wellicht binnen een paar weken gebeurt. Voornamelijk als je veel en goed personeel hebt werken. Alleen je moet kijken van A tot Z. Van alle onderzoeken en alles regelen tot aan het opleveren en het inrichten van de woning. Daar zit een behoorlijke tijd tussen. Ben je daar dus ook echt van bewust. Je kunt niet halverwege ineens terugdeinzen. Ben dus voorbereid op het lange tijdsbestek, zodat je niet teleur wordt gesteld gedurende het proces. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *