Zo kies jij welke lamp het beste in jouw kamer past

0
(0)

Hanglampen

Als we het over verlichting hebben, is dat een heel breed begrip. We kunnen het over de lichtbronnen zelf hebben, denk bijvoorbeeld aan spaarlampen of ledverlichting, binnen- en buitenverlichting. Of we kunnen het over de verschillende soorten lampen hebben, waar je jouw huis mee inricht, denk dan bijvoorbeeld aan de hanglamp of bureaulamp. Of we hebben het over de verschillende soorten verlichting, denk daarbij aan sfeerverlichting of algemene verlichting. In dit artikel brengen we de soorten verlichting en verschillende soorten lampen naar voren, zodat jij jouw huis het beste in kunt richten wat licht betreft. 

Soorten verlichting

Grote plafondlamp met paars en wittebloemen
Grote plafondlamp met paars en wittebloemen
  • Algemene verlichting

Deze soort verlichting staat ook wel bekend als basisverlichting of indirecte verlichting. Dit licht verlicht de hele kamer gelijkmatig. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een plafonnière. Hierbij wordt het licht gereflecteerd op de vloer en eventuele wanden, dat is afhankelijk van hoe groot de ruimte is en waar de plafonnière hangt. 

  • Taakverlichting

Ook voor deze soort verlichting bestaat een andere naam. Taakverlichting staat namelijk ook wel bekend als functionele verlichting. Dit is een lichtstraal, die één plek verlicht. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een bureaulamp of een leeslamp. 

  • Sfeerverlichting

Deze soort verlichting zit tussen algemene verlichting en taakverlichting in. De naam zegt het al, deze verlichting creëert meer sfeer in een ruimte. Deze soort verlichting is dan ook zacht van kleur en kan voor contrast zorgen in een donkere ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tafellampje of dimbare spots 

  • Accentverlichting 

Zoals de naam wellicht doet vermoeden, richt deze verlichting zich ergens op. Waar het op richt, is natuurlijk aan jou. Met deze verlichting kun je bijvoorbeeld een schilderij naar voren laten komen. Deze verlichting is decoratief en kan bepaalde dingen in jouw interieur benadrukken. 

Soorten lampen

  • Hanglamp 

Industriele lampen
Industriële hanglamp

Een hanglamp zorgt ervoor dat licht op een plek schijnt. Hoe fel het licht is hangt natuurlijk af van de lichtbron, maar je kunt met een lampenkap ook nog spelen. Je hebt doorschijnende lampenkappen, waardoor het licht wat meer verspreidt. Bij een glazen kap kan de ruimte nog meer verlicht worden, terwijl met een dichte kap het licht weer meer geconcentreerd wordt en een plek verlicht. Het is totaal afhankelijk van jouw smaak, hoeveel licht je wil, waar de lamp hangt en om welke plek het gaat. Voor de eetkamer ga je wellicht eerder voor een hanglamp industrieel met rookglazen bollen, terwijl je in de gang misschien eerder gaat voor een kooilampje. 

  • Plafondlamp

Het verschil met de hanglamp, is dat de plafondlamp letterlijk tegen het plafond hangt. Het heeft dus geen snoer. Je hebt de keuze uit een plafondlamp, plafonnière of spots. Zoals we hierboven hebben kunnen lezen zorgen deze lampen voor de basisverlichting. Ze kunnen best veel licht geven en daarom een hele ruimte verlichten, afhankelijk van de oppervlakte. Het voordeel van spots is dat ze vaak dimbaar zijn en meerdere kanten op kunnen richten, waardoor je meer kans hebt dat de hele kamer verlicht wordt. Bij Directlampen heb je in ieder geval veel keus! 

  • Vloerlamp

Deze kun je makkelijk in huis verplaatsen en hoeft verder niet ingewikkeld aangesloten te worden zoals bovenstaande lampen. Ze zijn in verschillende stijlen verkrijgbaar. De poot of voet bepaald vaak de stijl, maar ook met een lampenkap kun je veel kanten op. 

  • Tafellamp

Zo’n lamp kan functioneel, decoratief of beide zijn. Bedenk zelf wat je wil. Daarnaast kan je ook kiezen voor een échte eyecatcher als tafellamp. Zonder dat deze brandt, trekt de lamp dan al de aandacht. Ook deze is weer makkelijk te verplaatsen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een industriële lamp? Er zijn veel verschillende tafellampen te vinden in de industriële stijl. 

  • Wandlamp

Deze lampen geven zacht licht of te wel sfeerverlichting. Ze zijn daarom geschikt om de donkere hoeken in de kamer te verlichten. Ze zijn wel lastig te verplaatsen als ze eenmaal hangen, dus denk goed na over waar je ze installeert. 

  • Bureaulamp

Je kunt de lamp vergelijken met een tafellamp. Alleen is een écht bureaulamp ook vaak verstelbaar, zodat het licht verschillende kanten op kan draaien. Dat is wel zo prettig werken.

Bureaulamp
Bureaulamp

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Eén gedachte over “Zo kies jij welke lamp het beste in jouw kamer past

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *