Op een duurzame manier klussen

0
(0)

Een klus is zo geklaard. Vooral als je een klusjesman laat komen. Maar, weet jij of hij op een duurzame manier klust? Duurzaamheid is namelijk een breed begrip. Als er een plank hout opgehangen moet worden, is die klus duurzaam als het hout lang mee gaat en voorzien is van een keurmerk. Het gaat dus niet per se om of het materiaal duurzaam gewonnen is, want er komen nog veel meer andere criteria bij kijken. Lees hieronder waar je op moet letten. 

Klussen op een duurzame manier

Kies voor tweedehands materiaal

In principe is materiaal dat je tweedehands haalt duurzaam. Dan hebben we het niet eens over de manier waarop het gewonnen is. Materiaal dat je tweedehands koopt, gebruik je opnieuw en daardoor ben je dus als het ware aan het recyclen. Het materiaal gaat dus langer mee, omdat het bij een tweede, derde of vierde koper terecht komt. Daardoor wordt het niet weggegooid en dat is heel goed. 

Weggooien is nooit goed natuurlijk. Kijk daarom altijd eerst of er nog iets te gebruiken is van een product. Wellicht kun je het niet helemaal meer gebruiken, maar wel delen ervan. Recyclen is erg belangrijk, als je op een duurzame manier wil klussen. 

Daarnaast ben je vaak goedkoper uit, omdat de waarde van het product of het materiaal is gedaald. Je denkt daardoor niet alleen aan het milieu, maar ook aan je eigen portemonnee. 

Keurmerken zijn heel belangrijk

Als je duurzaam wil klussen, moet je goed letten op keurmerken. Aan deze keurmerken kun je namelijk zien of een materiaal duurzaam is. Bij verf geldt er bijvoorbeeld het Europees Ecolabel. Dit label betekent dat de verf een mindere impact heeft op het milieu. Dat is natuurlijk wel belangrijk, want in verf zitten normaal gesproken oplosmiddelen. De dampen die daar onder andere vandaan komen zijn slecht voor het milieu, maar ook zeker slecht voor je gezondheid. 

Bij hout heb je te maken met het keurmerk FSC. Voluit heet dit keurmerk ‘Forest Stewardship Council’. Hout dat je met dit keurmerk koopt, is hout dat uit een verantwoord en beheerd bosgebied komt. Met verantwoord en beheert kan bedoeld worden dat er steeds nieuwe bomen worden gepland, zodat hout als grondstof nooit opraakt. 

Koop de juiste producten 

Uiteraard is het verstandig om altijd de juiste producten te kopen. Koop je de verkeerde producten? Dan is dat niet alleen zonde van je geld, omdat je het soms niet terug kunt brengen, het is ook slecht voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het verven van je huis. Voor elk oppervlakte is er een speciaal soort verf. Zo kun je bijvoorbeeld niet met binnenverf je schutting gaan verven. Daarnaast heeft de ene muur of het ene oppervlak meer voorbehandeling nodig dan het andere. Het is wel van belang dat dit goed gebeurd. Elke extra verflaag is namelijk slecht voor het milieu, omdat verf over het algemeen niet duurzaam is. Behalve de verf die je met keurmerk koopt uiteraard. 

Hetzelfde geldt natuurlijk voor materialen. Zorg daarom voordat je met een klus begint dat je een goede tekening hebt gemaakt. Met een goed ontwerp kom je namelijk veel verder. Op basis van die tekening kun je pas echt de materialen aan gaan schaffen. Ga je zonder enig ontwerp of idee naar de bouwmarkt? Dan heb je grote kans dat je altijd iets vergeet of bijvoorbeeld veel te veel materiaal mee neemt. Alles wat je te veel koopt, kun je meestal wel terugbrengen, maar niet als je er al in gezagen hebt bijvoorbeeld. Een ontwerp is daarom dus echt belangrijk. Aan de hand daarvan kun je namelijk het materiaal ook meten. Zo kan het bijna niet meer mis gaan en kom je hopelijk met de juiste hoeveelheid materiaal weer terug. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *