Installatie van afvoerbuizen in een badkamer

0
(0)

In een badkamer moeten altijd afvoerbuizen worden geïnstalleerd, daar ontkom je niet aan. Er moet een af- en toevoer van water zijn. Of dat je nou een wc in de badkamer hebt of niet, dat maakt niet uit. Bij een wastafel kom je ook al gauw afvoerbuizen tegen. Deze buizen staan nu niet bekend om hun prachtige design, maar nuttig zijn ze in ieder geval wel. Maar, hoe installeer je een afvoerbuis? En zijn er oplossingen om het design net wat leuker te maken? In dit artikel lees je er alles over.

PCV buizen

Afvoeren zelf aanleggen

Als er een klus gedaan moet worden, kun je natuurlijk een professional inschakelen. Dat geldt ook voor het aanleggen van afvoerbuizen in de badkamer. Alleen, is dit een klus, die je ook best zelf kunt doen als je een beetje handig bent. Het meest voor de hand liggende is om te werken met pvc-buizen. Een pvc buis is namelijk eenvoudig in gebruik, toch stevig en waterdicht. Daarnaast ook nog eens roestvrij. Ideaal materiaal voor een afvoer, vooral in de badkamer, waar het vaak vochtig is. 

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor buizen je nodig hebt. De meeste pvc buizen zijn grijs, maar een witte is wellicht beter voor de badkamer als we kijken naar uitstraling. De kleur van de buizen is niet alleen belangrijk, de afmetingen zijn natuurlijk ook noodzakelijk om te weten. In principe is de diameter van de afvoer van een wc 110 cm. Andere type afvoeren hebben vaak een diameter van 40 cm, behalve een hemelwaterafvoer, daar heb je pvc buizen met een diameter van 70 cm voor nodig. 

Bij de aansluiting is het belangrijk om erop te letten dat het hele afvoersysteem in huis belucht wordt. Is dit niet het geval? Dan heb je kans op nare luchtjes. Het is daarom verstandig om daar op tijd rekening mee te houden. 

Begin bij de montage van een wastafel altijd bij de sifon. Vanuit de sifon kun je gaan kijken hoeveel meter afvoerbuis je nodig hebt en in welke lijn deze moet lopen. Een afvoer loopt natuurlijk nooit in een compleet rechte lijn, want dat zou betekenen dat de buizen de hele badkamer innemen qua ruimte. Bekijk daarom goed wat je nodig hebt aan bochtjes, moffen, T- en Y-stukken. 

Begin allereerst met alles in elkaar te schuiven. Als alles past, en het water ook echt naar beneden afloopt, kun je beginnen met het échte aansluiten. Lijm daarvoor alle buizen en verbindingsstukken aan elkaar. Zo weet je zeker dat er geen lekkages kunnen komen. 

Als alles vast is gelijmd, is de laatste stap om alle buizen vast te zetten tegen de muur. Dit doe je door middel van speciale beugels die voor deze buizen zijn gemaakt. Als je een buis tegen de muur monteert, hangen ze veel steviger, waardoor ze minder snel kunnen beschadigen. 

De uitstraling van een pvc buis

Het bevestigen aan de muur is niet voor iedereen de laatste stap. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het design van een pvc buis niet heel mooi vinden. Je kunt daar wat aan veranderen, door de buizen te schilderen. Schilder ze in de kleur van de badkamer, waardoor ze meer wegvallen in het geheel. Als je een zwarte wastafel hebt, wil je de pvc buis wellicht ook in die kleur spuiten/schilderen. 

Wil je een compleet geheel maken van je badkamer? Laat de pvc buis dan nog een keer terugkomen in de vorm van een opbergruimte. Er bestaan hele dikke pvc buizen, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor de opslag van je handdoeken. Schilder deze bijvoorbeeld ook weer in zwart en hang deze ergens aan de muur. Zo komt het materiaal ook weer op een andere manier terug, waardoor de badkamer echt één geheel wordt. Grote kans dat je je nooit meer stoort aan die buizen door de badkamer!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Eén gedachte over “Installatie van afvoerbuizen in een badkamer

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over het aanleggen van een afvoer. Mijn ouders zijn hun badkamer aan het renoveren en de afvoer moet deels worden vervangen. Gelukkig heeft mijn vader alle materialen al binnen. Ik ga hem dit artikel doorsturen. Wellicht helpt het hem verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *