PVC: dit kun je ermee!

5
(1)
PVC buizen
Pvc, voluit polyvinylchloride is een betaalbaar materiaal. Een pvc-buis wordt vaak gebruikt voor de aan- en afvoer van water. Je ziet deze vaak buiten als regenpijp, die aangesloten is op het riool. De buizen worden ook gebruikt om elektriciteitskabels weg te werken. Dit voorkomt dat ze open en bloot aan de muur hangen of over de grond lopen. Door de kabels door een pvc-buis te trekken, maak je het ook veel veiliger. Mensen kunnen er minder snel over vallen, maar ook als er ergens water lekt, zijn de kabels goed afgeschermd. Dit is in een notendop waar pvc buizen voor worden gebruikt, maar er zijn nog talloze mogelijkheden om van pvc iets moois te maken. In dit artikel kun je wat ideeën opdoen.

Over pvc

We hebben al verteld waar pvc voor staat en waar de buizen in de meeste gevallen voor worden gebruikt. Maar, we hebben je nog niet verteld dat er veel verschillende pvc buizen op de markt zijn. De standaard gladde afvoerbuis is er bijvoorbeeld al in tig verschillende varianten. Zo’n buis is in verschillende lengtes te bestellen, maar ook in verschillende diameters. De lengte zegt iets over de hoogte van de buis, de diameter zegt iets over de breedte van de buis. Naast de lengte en breedte maten, kunnen de kleuren ook verschillen. De witte en grijze buizen kennen we allemaal. Daarnaast zijn ze ook te koop in rood en groenen zwart. Zit jouw kleur er niet bij? Dan spuit je de buis gewoon in de kleur die jij wél mooi vindt.
Naast de afvoerbuizen, bestaan er uiteraard ook koppelstukken van pvc. Een regenpijp is vaak enorm lang en moet ook ergens uitkomen. Daarvoor gebruik je een bocht of een mof. Als je een pvc buis wil koppelen, heb je een mof nodig. Moet je een pvc-buis ergens aan koppelen, wat niet recht is? Dan heb je een bocht nodig. De graden zijn dan wel heel belangrijk. Een bocht van 90 graden is natuurlijk veel meer gebogen dan een bocht van 22 graden. Naast bochten en moffen, zijn er bijvoorbeeld ook nog (dubbel) T-stukken, expansietukken, krimpmoffen, verloopbochten en dubbele bochten op de markt. Afhankelijkvan wat je wil maken, weet je wat je nodig hebt.

Knutselen met pvc

1. Opbergen

Pvc-buizen zijn natuurlijk in verschillende diameters beschikbaar. Zo heb je ook hele bredere buizen, waar je bijvoorbeeld flessen wijn in kwijt kunt of schoenen. Pvc-buizen zijn dus geschikt om te dienen als opbergkast. Ook bij bedrijfswagens worden pvc-buizen gebruikt om iets in op te bergen. Denk bijvoorbeeld aan leidingen of andere materialen die je in de buis kunt schuiven. Vervolgens worden deze buizen op het dak gebonden en heb je meer opbergruimte creëert.

2. Kunst

Doordat er zoveel verschillende maten beschikbaar zijn, kun je daar een mooi kunstwerk van maken. Combineer dan verschillende lengte maten of breedte maten met elkaar. Zo kun je een mooi kunstwerk creëren voor aan de muur of bijvoorbeeld voor buiten in de tuin.

3. Banner

Je ziet vaak dat banner frames zijn gemaakt van aluminium. Maar, je kunt zo’n frame net zo makkelijk maken van pvc buizen. Door de bochten en moffen, kun je gemakkelijk een geraamte maken, waar je vervolgens een banner in kunt hangen.

4. Meubels

Door dezelfde soort constructies te maken als het banner frame dat hierboven wordt genoemd, kun je ook veel verschillende meubels creëren. Denk bijvoorbeeld ook aan een wasrek of aan tafels en stoelen.

5. Plantenbakken

Er zijn veel verschillende manieren om plantenbakken te maken van pvc buizen. Je kunt de meest dikke buizen pakken en die volgooien met zand en planten. Maar, je kunt ook veel verschillende kleine buizen bij elkaar verzamelen en daar planten in stoppen. Dat is bijvoorbeeld leuk voor binnen aan de muur.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F