Wist je dat beton kan gaan rotten? Dat is niet erg voordelig voor jouw beton, want daardoor kunnen schades ontstaan. Net zoals bij alle andere schades, zijn schades in het beton natuurlijk ook gevaarlijk. Betonschade kan bijvoorbeeld zorgen dat de constructie verzwakt en daardoor heb je weer kans op instortingsgevaar. Betonversterking is dan de oplossing, om alle schades weer te herstellen. Maar, wat voor mogelijkheden heb je? Hieronder lees je welke betonversterking opties er zijn.
Waarom betonversterking?
Een constructie kan natuurlijk verzwakken door betonschade, maar er zijn nog meer oorzaken, waardoor een constructie verzwakt. Denk bijvoorbeeld aan een constructie die in het begin al niet goed is berekend, waardoor het draagvermogen niet optimaal is. Daarnaast kan het ook door overbelasting komen of door brandschade. Een ding is zeker, als de constructie verzwakt is, door welke reden dan ook, het moet versterkt worden. Betonversterking is daarvoor de ideale oplossing.
Koolstofwapening
Als de constructie is verzwakt door bijvoorbeeld brandschade of overbelasting is, is koolstofvezelwapening de ideale manier om het beton te versterken. Ook is dit materiaal geschikt als de betonconstructie te weinig draagvermogen heeft, dat kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde berekening.
Koolstof lamellen zijn zeer geschikt om toe te passen in de woning-, utiliteitsbouw, infrastructurele werken en civiele techniek. Welke soort of maat er toegepast moet worden, wordt bepaald door een constructeur.
Kolommen en liggers worden soms ook ingepakt met koolstof weefsels, die epoxy bevatten. Hierdoor worden de kolommen en liggers extra versterkt. Dit wordt voornamelijk gedaan in gebieden, waar aardbevingsgevaar dreigt.
Koolstofwapening heeft de volgende eigenschappen:
- Het is licht in gewicht
- Heel sterk materiaal, wel 10x sterker dan metaal
- Duurzaam
- Je hebt er geen onderhoud aan
- Het roest niet
- Vocht- en UV bestendig
- Kostenbesparend
Spuitbeton versterking
Spuitbeton wordt gebruikt als er grote betonschade is ontstaan of als balkons verstevigd moeten worden. Je krijgt hiermee optimale dichting en hechting, wat een groot voordeel is.
Spuitbeton kan ook worden gebruikt voor brandwerende bekledingen, brandwerende spuitpleister, akoestische spuitpleister of beton spuiten in vormwerk.
Galerij en balkon versterken
Een galerij- of balkonvloer kan verzwakken als het beton in contact komt met vocht. Vorst en dooizout kunnen ook zorgen voor problemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een balkon of galerijvloer weer te versterken. Er kan bijvoorbeeld een extra draagconstructie geïmplementeerd worden, maar dat hangt maar net af van de situatie. In de meeste gevallen wordt er ook een coating, die waterdicht is aangebracht bovenop het beton. Dit zorgt er voor dat de galerij niet meer kan verzwakken.
De oorzaak van het verzwakken kan zijn dat de wapening niet voldoende is, of de vloer is aangetast door putcorrosie. Het belangrijkste is in ieder geval dat verzwakking opgelost kan worden. Dit kan dus door middel van een extra draagconstructie. Daarnaast kunnen betonconstructies ook verstevigd worden door staal toe te voegen en vervolgens in te spuiten met spuitbeton. Ook koolstoflijmwapening is een geschikte manier om zo’n galerij of balkon te versterken.
In zo’n geval komt er altijd iemand langs op locatie om te bepalen welke betonversterking de beste oplossing is.
Versterking bollenvloeren
Bollenvloeren zijn voorgefabriceerde breedplaten van zelfverdichtend beton met plastic bollen. Deze wordt dan geklemd tussen een constructieve boven- en onderwapening. Daarop wordt dan beton gestort. Deze techniek zorgt alleen voor instortingsgevaar, een parkeergarage in Eindhoven is hier een voorbeeld van.
Tegenwoordig worden deze bollenvloeren op een andere manier verstevigd. Er wordt namelijk gewerkt met span-ankers, die in sommige van de bollen worden aangebracht. Bovendien worden er nog cementgebonden injectiemortelen aan toegevoegd. Als die mortelen zijn uitgehard, worden de ankers aanspant. Zo krijg je een vloer die aan de veiligheidsnormen voldoet.
Breedplaatvloeren kun je ook verstevigen met koolstoflijmwapening of je gebruikt beide technieken voor een extra verstevigde vloer.
Ben jij van plan om zelf een tuinhuisje te bouwen? Denk dan goed na over de betonnen vloer waar je veilig op kunt bouwen.