Een huis is nooit af, vooral een koophuis niet. Je verzint altijd wel weer iets dat aangepast moet worden. Het voordeel van een koophuis is dat die aanpassingen ook gewoon mogelijk zijn. Je mag zoveel verbouwen en renoveren aan jouw huis als dat jij wil, zolang je er maar een vergunning voor hebt. Die vergunning wordt aangevraagd aan de hand van de tekeningen en berekeningen. De eerste stap is dus om een bouwtekening te laten maken. Wij zetten op een rijtje wanneer je deze tekeningen nodig gaat hebben.
Redenen om te verbouwen
Het heeft lang geduurd, voordat jullie eindelijk een huis vonden, dat bij jullie wensen paste. Uiteindelijk is de ligging perfect, heeft het de juiste aantal slaapkamers en past de prijs in jullie budget. Het enige nadeel is dat je wat ruimte te kort komt. Een verbouwing is dan niet te vermijden.
Een ander scenario is het volgende: jullie hebben een huis gekocht en zijn daar super tevreden mee. Uiteindelijk wonen jullie er misschien een paar jaar en is het huis net af. De inrichting is helemaal naar jullie smaak en jullie voelen je er eindelijk echt helemaal thuis. Maar, plotseling zijn jullie in verwachting van een kindje, waardoor jullie gezin zich zal uitbreiden. Het huis is net naar wens, dus een op zoek naar een andere woning staat niet hoog op het wensenlijstje. Bovendien is het bijna onmogelijk om in die tijd nog een huis te vinden en die weer naar jullie smaak te maken. Verbouwen is dan de betere en misschien wel enige optie voor jullie.
De verschillende verbouwingen
Bij beide scenario’s is het duidelijk: jullie komen gewoon ruimte tekort. Het is dus nodig om meer ruimte te creëren en dat doe je bijvoorbeeld door een aanbouw of dakopbouw te laten plaatsen. In beide gevallen moeten er bouwtekeningen gemaakt worden, voordat je de bouw kunt laten realiseren.
Een aanbouw aan je huis
Het plaatsen van een aanbouw aan jouw huis is in de meeste gevallen vergunningsvrij. Dit betekent dat je geen omgevingsvergunning aan hoeft te vragen en dus simpelweg ook geen bouwtekening hoeft laten maken. Toch is een bouwtekening wel altijd aan te raden om te laten maken. Zo’n tekening biedt namelijk ook houvast voor jullie en de aannemer. In een bouwtekening kun je namelijk aangeven welk materiaal er gebruikt moet worden en waar je een eventuele trap wil hebben. Tevens kan er berekend worden of er wel genoeg ventilatie is in huis en of er genoeg daglicht binnen komt. Dat zijn belangrijke zaken voor jezelf om te weten. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met wat technische- en veiligheidszaken. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld de constructietekening en de brandveiligheidseisen.
Een dakopbouw op je huis
Dit zal een goede oplossing zijn voor het tweede scenario. Door een dakopbouw op het huis te laten plaatsen, creëer je natuurlijk een extra slaapkamer. Hiervoor ben je wel verplicht om een een vergunning aan te vragen. Deze klus moet namelijk door een bouwkundig expert getoetst worden aan de hand van het bouwbesluit. Daarom is het ook verplicht om een bouwtekening te laten maken hiervoor. Anders kan zo’n expert geen vergunning vrij geven, omdat het niet duidelijk is wat er gebouwd wordt en of er aan alle regels wordt voldaan. Dat wordt dus allemaal duidelijk door het aanleveren van een bouwtekening. Het is daarom wel verstandig om zo’n bouwtekening te laten maken door een bouwadviesbureau. Zij hebben er namelijk verstand van en weten waar een bouwtekening aan moet voldoen. Een expert zal daarom ook sneller een bouwvergunning toewijzen, dan wanneer je zelf aan de slag bent gegaan met potlood en papier. Zulke tekeningen moet je nou eenmaal overlaten aan de experts.