Voor elke klus een andere schroef!

0
(0)

Als er iets in huis moet gebeuren, dan regel je dat natuurlijk zelf. Je pakt jouw gereedschap bij elkaar en zorgt dat het gerepareerd of gebouwd wordt bijvoorbeeld. Maar, weet jij bij elke klus welke schroef je moet gebruiken? Je hebt namelijk zoveel keus, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De juiste schroef gebruiken is wel heel belangrijk, dus daarom zetten we er een aantal voor jou op een rijtje. Uiteraard vermelden we ook wat je er zoal mee kan doen!

Een Scharnierschroef Losdraaien met een Schroefmachine

De schroef soorten op een rijtje

Er zijn veel verschillende soorten schroeven, die we in kunnen delen in verschillende categorieën. Zo heb je bijvoorbeeld de zelfborende schroeven, houtschroeven, betonschroeven en steenschroeven. Allemaal hebben ze weer hun eigen voordelen en passen ze weer bij een ander soort klusje in huis.

De zelfborende schroeven

De naam zegt het eigenlijk al. Dit zijn schroeven, waar geen boormachine aan te pas hoeft te komen. Dit betekent dat elke klusjesman- of vrouw de klus kan klaren, als je zelfborende schroeven hebt. Het scherpe puntje van de schroef zorgt ervoor dat er al een klein gaatje ontstaat tijdens het schroeven. Dat is dan ook de reden dat je geen boormachine nodig hebt. Een voorbeeld van zelfborende schroeven is de scharnierschroef. Zoals de naam ook weer doet vermoeden, zijn deze ontwikkeld om scharnieren vast te schroeven. Een scharnierschroef is ideaal, omdat deze een kleinere kop hebben, die dan mooi in het scharnier valt. Andere zelfborende schroeven zijn bijvoorbeeld glaslatschroeven en tellerkopschroeven. Voor bijna elke klus kun je een andere zelfborende schroef gebruiken. Hout moet dan wel het meest gebruikte materiaal bij het klussen, want zelfborende schroeven zijn daar het meest geschikt voor.

De houtschroeven

Houtschroeven zijn uiteraard voor het klussen met hout geschikt. De ene houtschroef is de andere niet, want er zijn veel verschillende soorten. Een van de bekendste is misschien wel de hardhoutschroef. Hardhoutschroeven zijn natuurlijk geschikt voor elke klus met hardhout. Het type hardhout maakt niet uit, want een hardhoutschroef is voor elke klus met dit materiaal geschikt. Dit komt omdat deze schroeven extreem sterk zijn. Bovendien hebben ze een torx aandrijving, die ervoor zorgt dat de schroef goed in het hardhout vast gedraaid wordt. Ook bij deze schroef, heb je weer geen boormachine nodig. De punt van een hardhoutschroef is zo scherp, dat deze in elk hardhout type gedraaid kan worden. Deze schroeven zijn bijvoorbeeld ideaal voor het monteren van een overkapping of schutting. Uiteraard moet je dan wel hardhout als materiaal gebruiken voor deze klus. 

Andere voorbeelden van bekende houtschroeven zijn bijvoorbeeld de RVS-schroef, torx-schroef en de spaanplaatschroef. Andere houtschroeven, die wellicht minder populair zijn, zijn de potdeksel schroeven, de vlonderschroeven, de afstandschroeven, de kozijnschroeven, de pozidrive schroeven en de houtbouwschroeven. Elke schroef is weer bestemd voor een andere klus. 

De betonschroeven

Als je objecten in beton wil verankeren, zijn betonschroeven ideaal. Ze hebben hun sterkte te danken aan het verzinkte staal. Een betonschroef heeft een zeskantkop en hebben een zelfsnijdende draad. Echter, ze hebben geen punt, waardoor een boormachine wel altijd eraan te pas moet komen. Betonschroeven zijn bijvoorbeeld ideaal als je leidingen vast wil maken. Met deze schroeven monteer je die gemakkelijk aan een muur, vloer of plafond. De kop van de schroef blijft echter wel zichtbaar. Wellicht is dat iets om rekening mee te houden. De schroef kan ook verankerd zijn in het beton, dan zie je de kop uiteraard niet te zitten. Het voordeel van deze schroef is dat je deze op elk moment weer kunt demonteren. Dat is wel zo handig, als je bijvoorbeeld de leidingen wil verleggen, omdat je de badkamer wil verplaatsen, om zo maar een voorbeeld te noemen. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *