Zelf een tafelblad maken van vier balken

0
(0)

Zelf een tafelblad maken van balken

Welke klusser wil dat nu niet, een tafelblad of werktafel voor in de garage? We gaan er een maken die klaar is binnen 1 uur. Hoe dan? Lees hier het hele artikel.

Welke balken hebben we nodig?

  • 94 x 44mm
  • Vuren hout of Douglas hout

Wil je het verschil weten tussen deze houten balken, neem dan gerust een kijkje via deze link.

We gaan eerst de balken op maat  zagen en daarna gaan we twee dezelfde frames maken. Afhankelijk van de hoogte van je werktafel, deze kun je zelf kiezen. Probeer het tafelblad of werktafel zo hoog mogelijk te maken, zodat je niet steeds met een gebogen rus staat te werken.

  • We zagen de vier balken of poten op gelijke lengte.
  • Zaag 4 balken op de gewenste tafel lengte
  • Zaag 8 kortere balken die daar in de breedte precies in passen, 2 op de kopse kanten, en 2 gelijk verdeeld in het midden

Nu gaan we alle balken in elkaar zetten.

Schroef deze twee frames stevig in elkaar met 80mm schroeven. Controleer nu of je balken framewerk recht is, als het wiebelt is het niet goed, pas het dan direct aan. Waarschijnlijk zijn de kopse kanten niet helemaal recht afgezaagd. Het kan zijn als je de balkjes omdraait en weer vast schroeft, dat het dan is opgelost. Een andere oplossing is om het precies haaks af te zagen, of door er een dun stukje schaafhout tussen beide verbindingen te stoppen en vervolgens alles weer te vastschroeven.

De poten kun je gelijk tegen de kopse kant vast schroeven. Hierbij kun je extra houtlijm gebruiken, zodat de poten goed vast komen te zitten. Zodra de 4 poten gemonteerd zijn, kun je het tweede framewerk er lager tussen zetten op ongeveer 10cm boven de grond. Nu zou je een zeer solide en stevig framewerk moeten hebben. Indien gewenst, kun je extra poten een bredere oppervlakte te krijgen zodat we er nu rubberen wielen met remmen onder kunnen monteren. Dit is ideaal zodat we de werktafel altijd kunnen verrijden in plaats van schuiven. Zo vermijden we krassen op de vloer en rugklachten.

Het werkblad maken we van multiplex 25mm dik en zagen we 5cm groter aan alle zijden, dan het framewerk is. We boren aan de onderkant, met een 10mm boor, in de balken en half in het werkblad. Zo kunnen het werkblad vast schroeven aan het framewerk. Op deze manier zijn de schroeven mooi verzonken, heb je geen lange schroeven nodig en blijft het blad mooi vlak. Voordat je het blad vastschroeft, kun je extra houtlijm gebruiken, zodat het blad extra stevig vast blijft zitten. Zet je werkbank weer op zijn wielen, en hij is klaar.

Als extra kun je nog een blad op maat zagen en op dezelfde manier vast maken op het onderste framewerk. Op deze manier kun je er spulletjes of lades op kwijt. Heb je nu zoiets van; das me toch te veel werk, maar ik heb wel een tafelblad of werkbank nodig voor in de garage. Dan kun je een nieuwe werkbank altijd hier bestellen. Hij wordt gratis bij je thuis bezorgd en je hebt 30 dagen bedenktijd en je kunt hem ook weer gratis terugsturen als hij toch niet bevalt. Ook deze tafel is sterk genoeg om Vier Balken te kunnen dragen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *