Stappenplan voor het kopen van een woning

0
(0)

De woningmarkt is gigantisch krap op dit moment en dat zal nog een lange tijd zo blijven. Het is moeilijk om een huis te vinden dat goed bij jullie wensen en behoeftes past. Er zijn al zo weinig huizen en ervaring leert dat er dan nog minder zijn die bij jullie budget passen. Het is een zoektocht, waar je zo nu en dan je wensen en behoefte lijstje moet bijspijkeren, omdat je simpelweg niet veel keus hebt. Maar, waar moet je eigenlijk allemaal aan denken bij het kopen van een nieuwe woning? Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek en de bouwkundige keuring. In dit artikel lees je er meer over.

Woning kopen

De zoektocht naar een woning

In veel gevallen is die zoektocht enorm lang. Er lijkt soms geen einde aan te komen. Verbreed daarom je kansen. Funda is natuurlijk een belangrijke website, waar koopwoningen op verschijnen, maar wed nooit op één paard. Verbreed daarom je zoektocht. Houd bijvoorbeeld de krant nauwlettend in de gaten, want hier komen vaak advertenties van huizen in te staan. Daarnaast is social media natuurlijk een groot middel tegenwoordig. Dus houd ook die kanalen goed in de gaten. Uiteraard kun je ook een makelaar inschakelen, die samen met jullie op zoek gaat. Vaak hebben zij al een aantal woningen in de verkoop, die zomaar eens bij jullie kan passen. Vergeet ook zeker niet je eigen netwerk in te zetten. Je zult versteld staan wat je kunt bereiken door via via op zoek te gaan naar een huis. Als laatste tip is om gewoon zelf rond te gaan lopen in de wijk, waar jullie graag willen wonen. Houdt goed de verkoopborden in de gaten. Tegenwoordig is er ook steeds meer opkomst om zelf flyers in de brievenbussen te doen. Daarmee laat je weten dat jullie op zoek zijn naar een huis en interesse hebben in hun woning. Het kan zomaar zijn dat iemand al langer denkt aan een verkoop, maar nooit de stap heeft durven nemen. 

De bezichtiging

Als jullie oog op een huis is gevallen, wil je deze natuurlijk ook van binnen bekijken. Je gaat het huis dan bezichtigen. Als jullie een aankoopmakelaar hebben, kun je die altijd meenemen voor bijvoorbeeld het onderhandelen. Zo’n makelaar kan ook adviseren. 

Hypotheek afsluiten 

Als jullie een huis op het oog hebben, is het natuurlijk belangrijk om een bod uit te brengen. Dat kun je pas doen, wanneer je de maximale hypotheek hebt berekend, want dan weet je pas hoeveel budget je hebt. 

Bieden maar

Als de bezichtiging goed is bevallen, gaan jullie uiteraard een bod uit brengen. Houd daarmee rekening met jullie eigen budget, maar ook zeker met de waarde van de woning. Het is verstandig om bij het bod meteen ontbindende voorwaarden te benoemen, zoals bijvoorbeeld de bouwkundige keuring. 

Koopcontract opstellen

Als beide partijen het eens zijn over de verkoopprijs en de ontbindende voorwaarden, kan het koopcontract opgesteld worden. De koop is rond als beide partijen ondertekend hebben. Er geldt dan altijd een bedenktijd van 3 dagen. Na deze 3 dagen kun je alleen nog van de koop afzien op basis van de ontbindende voorwaarden. 

Bouwkundig onderzoek

Het is verstandig om altijd een bouwkundig onderzoek te laten verrichten. Zo kom je later niet voor onverwachte kosten te staan. Daarom is het ook aan te raden om dit onderzoek op te nemen als ontbindende voorwaarde, zodat de koop ontbonden kan worden als de kosten te hoog uitvallen. Met een bouwkundige keuring Utrecht, komt er een ingenieur langs om de woning te inspecteren op eventuele gebreken, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Zo’n bouwkundige keuring kost wel een paar honderd euro, maar je moet het zo zien dat je daardoor wel weer geld kunt besparen. 

Inboedelverzekering afsluiten

Als alles rond is, is het natuurlijk tijd voor de inrichting. Het is verstandig om dan meteen een inboedelverzekering af te sluiten. Mocht er schade komen aan je spullen, door bijvoorbeeld brand of inbraak, dan ben je daar goed voor verzekerd. Een alarmsysteem kan je daarbij natuurlijk helpen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F