Een loungeset in je eigen tuin is genieten in optima forma. Heerlijk wegdromen in je eigen tuin of tijdens een zomeravond borrelen met je vrienden. Voor deze mooie investering moet je wel een aantal zaken overwegen. Welk model? Van welk materiaal moet het tuinset gemaakt zijn? Welke kussens wil je? In dit artikel zetten we een aantal belangrijke overwegingen op een rijtje. Ook kijken we naar de soorten barbecues. Want met een barbecue is het plaatje helemaal compleet en kan het genieten beginnen.
Welk model loungeset?
In eerste instantie bepaal je het model van het loungeset. Hier gaat het om de vorm. Wil je een Steigerhouten hoekbank? Twee losse loungebanken? Of juist een loungebank in combinatie met stoelen? Ook bestaan er dining loungesets, waar je lekker aan kunt tafelen. Een dining set heeft een hoge tafel en staan de banken en stoelen op hogere poten. Het doorsnee loungeset is meer geschikt om te borrelen. Het is uiteindelijk wat je zelf fijn vindt. Het model kies je aan de hand van de beschikbare ruimte. Houd rekening met voldoende loopruimte en eventuele zaken als planten, terrasverwarmers en andere accessoires.
Verschillende materialen
Een andere belangrijke overweging is het materiaal. Lounge sets worden van verschillende materialen gemaakt. Een teaken tuinset straalt luxe uit, aluminium oogt strak en wicker heeft een warme uitstraling. Er zijn tuinsets die deze materialen met elkaar combineren. Ook belangrijk zijn de kussens. Wil je harde, stevige kussens? Of houd je van plofkussens? Bedenk bovendien hoe je het loungeset op wilt bergen. Een optie is om een allweather set aan te schaffen. De meubelen kunnen in principe het hele jaar buitenstaan – tijdens koude en natte maanden bij voorkeur afgedekt- en kussens zijn na een regenbui erg snel droog.
Loungen met barbecue
Het loungen kan helemaal beginnen met een barbecue in de tuin. Voor een barbecue heb je de keuze uit vier types: de houtskoolbarbecue, de gasbarbecue, de keramische barbecue en de elektrische barbecue. Een houtskool is vaak wat goedkoper in aanschaf en geeft het vlees een lekkere rokerige smaak. Het duurt alleen wel even voordat de houtskool en briketten op temperatuur zijn. De temperatuur is sowieso moeilijker te regelen. Voor de gasbarbecue geldt juist het tegenovergestelde. Het vlees kan snel op het rooster en de temperatuur is goed te regelen. Maar een gasbarbecue geeft het vlees niet de ultieme rokerige smaak.
Typische rooksmaak
Een elektrische barbecue heeft dezelfde voor- en nadelen als de gasbarbecue. De elektrische barbecue leent zich goed voor barbecueën op balkon of in overdekte ruimtes. Bovendien is deze barbecue compact, dus gemakkelijk mee te nemen op vakantie. Voor de meest ultieme barbecue-ervaring kies je dus voor de houtskoolbarbecue, of voor de keramische. De keramische barbecue en Rook Ovens geven het vlees de typische rooksmaak. Met deze barbecue’s kun je bovendien perfect slow-cooken, om de meest optimale smaak uit het vlees te halen. Keramische barbecues en Rook Ovens behoren wel tot het duurdere segment en koelen langzamer af, maar dat is voor latere zorg.