Alles Wat Fout Kan Gaan op de Bouw

0
(0)

De bouwplaats, een plek vol actie, zware machines en harde werkers in fluorescerende hesjes. Het lijkt een gestructureerde omgeving, maar wie ooit op een bouwplaats heeft gestaan, weet dat het er ook behoorlijk chaotisch aan toe kan gaan. Zelfs met de beste planning kan er van alles misgaan. Laten we eens kijken naar een aantal klassieke bouwfouten en hilarische situaties die zich afspelen op de gemiddelde bouwplaats.

Wat Kan Er Fout Gaan Op De Bouw

1. Het eeuwige probleem van de verkeerde materialen

Het komt vaker voor dan je denkt: je bestelt bakstenen, maar er komen betonblokken. Of je ontvangt een lading houten planken, terwijl je staalbalken had besteld. Het ergste is dat je er vaak pas achter komt op het moment dat je aan de slag wilt. Het gevolg? Een geïrriteerde voorman, bouwvakkers die koffie blijven drinken en een lading bouwmaterialen die voor geen meter past. Natuurlijk kun je altijd creatief worden met een zaag, wat spijkers en een lijmpistool. Wie zegt dat een dak van beton niet kan?

2. De altijd hilarische “waar is de bouwtekening?”-scène

Op een bouwplaats is de bouwtekening de heilige graal, het plan der plannen. Zonder bouwtekening is er chaos. En toch gebeurt het maar al te vaak dat de bouwtekening spoorloos verdwijnt. Hij ligt misschien in de kantine onder een stapel lege pizzadozen, of hij is per ongeluk met het oud papier meegegaan. Ondertussen vragen de metselaars zich af waarom ze nu een muur moeten bouwen op de plek waar een deur zou moeten zitten.

3. De legendarische “verkeerde betonmolen”-blunder

Je hebt snel een betonmolen nodig. De nieuwe jongen op de bouw wordt eropuit gestuurd om er een te halen. Een uur later komt hij terug – met een koffiezetapparaat. Blijkbaar had hij “molen” niet goed verstaan. Inmiddels heeft iemand anders op de bouwplaats geprobeerd om dan maar zelf cement met een schep in een wielbarrow te mengen, met een resultaat dat meer lijkt op kleverige havermout dan op beton.

4. Bizar foutief gemonteerde steigers

Het in elkaar zetten van een steiger lijkt simpel, toch? Blijkbaar niet. De ene keer lijkt de steiger wel een kunstwerk van Escher, met trappen die nergens naartoe leiden en planken die te kort zijn om daadwerkelijk iets op te bouwen. En dat is nog zonder het deel waarbij iemand zich afvraagt waarom die ene plank ineens zo veerkrachtig aanvoelt. Steigerdans is opeens een ding.

5. Bouwvakkershumor: “Verplaats de kraan even naar links!”

Bouwvakkers hebben een uniek gevoel voor humor. Vooral als een collega even niet oplet, kunnen grapjes snel uit de hand lopen. Een klassieke grap is om tijdens het hijsen van zware objecten aanwijzingen te geven die nergens op slaan. “Nog een beetje naar links!” kan makkelijk leiden tot een betonnen blok midden op de lunchtafel van de uitvoerder. Je kunt het hem niet kwalijk nemen; wie had gedacht dat ‘links’ eigenlijk ‘rechts’ was?

6. Het gevecht met de veiligheidshelm en andere PBM’s

Veiligheidsvoorschriften zijn belangrijk op de bouw, maar soms lijkt het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen meer op een comedy-act. Helm te groot? Hij waait er gegarandeerd af. Veiligheidsbril beslaat continu? De helft van de tijd loop je tegen steigerbuizen aan. En als je oordoppen in hebt, roept de voorman je altijd op het luidste moment. En dan zijn er nog de reflecterende hesjes die altijd ergens achter blijven haken, alsof ze graag willen blijven hangen.

7. De beruchte “waarom past dit niet?”-ervaring

Een fundering is gelegd, de muur is gemetseld en nu moet de deur erin. Kleine verrassing: de deur is 10 centimeter breder dan de opening. Of andersom. Het bouwteam gaat in debat: was de metselaar scheel, of heeft de timmerman de verkeerde maten aangehouden? Hoe dan ook, het eindigt altijd met iemand die een hamer pakt en roept: “We krijgen ‘m er wel in!”

8. Het mysterie van de verdwenen gereedschappen

Gereedschap heeft op een bouwplaats de neiging om zichzelf te teleporteren. Boormachines verdwijnen op mysterieuze wijze, terwijl schroevendraaiers lijken te leven en spontaan opduiken in de broekzak van een collega. In sommige gevallen wordt een vermist stuk gereedschap pas weer gevonden als het beton al gegoten is. “Ach, laat maar zitten,” zegt de voorman dan. “Die boor zit nu voor eeuwig vast in de fundering. Koop maar een nieuwe via Amazon!

9. Een klus die altijd langer duurt dan gepland

Bijna alle bouwprojecten kennen dezelfde zin: “We zijn bijna klaar.” Dit betekent meestal dat het werk minstens nog twee weken zal duren. Plots blijkt er iets mis met de elektriciteit, is het verkeerde soort verf gebruikt, of blijkt de klant nog allerlei extra wensen te hebben. Bouwvakkers zijn hier inmiddels aan gewend en hebben de beste technieken ontwikkeld om de extra uren zo aangenaam mogelijk door te brengen – koffie, grapjes, en zo nu en dan een strategische rookpauze.

10. Verkeerd begrepen instructies van de klant

En dan is er nog de klant, die altijd wel iets nieuws verzint. “Ik wil graag een open haard in de badkamer,” klinkt nog redelijk, tot blijkt dat ze bedoelden “een klein verwarmd handdoekenrek.” Bouwvakkers worden experts in het vertalen van onduidelijke instructies, hoewel dat soms resulteert in een sauna die in de keuken terechtkomt of een toilet dat uitkijkt over de woonkamer.

De bouw is misschien niet altijd voorspelbaar, maar dat maakt het juist zo’n vermakelijke plek. Er gaat van alles mis, maar er wordt ook een hoop gelachen. Misschien niet altijd door de voorman, maar zelfs die moet toegeven: de bouw is nooit saai.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F