Het isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. De gasprijzen blijven maar stijgen, waardoor het verwarmen van je woning een grote kostenpost gaat zijn. Daarom is het ook belangrijk om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden en alleen door goede isolatie kun je dat bereiken. Tegelijkertijd is een goede isolatie natuurlijk ook beter voor het milieu. Maar, welke isolatiemogelijkheden heb je? En wat zijn daar dan allemaal de voordelen van? In dit artikel komt dat allemaal duidelijker naar voren.
De spouwmuurisolatie
Als je wil dat de warmte niet meer kan ontsnappen dan is het een verstandige keuze om de spouwmuur te isoleren. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met een spouw ertussen. Deze spouw is eigenlijk een lege ruimte, die vroeger gecreëerd werd om vocht buiten te houden. Later kwam pas het besef dat zo’n muur super veel warmte verspilt. Het werkt namelijk zo: de warmte trekt door de binnenmuur naar buiten en de kou trekt natuurlijk door de buitenmuur naar binnen. Tegenwoordig is daar dus een oplossing voor verzonnen, namelijk isolatie.
Voordelen van spouwmuurisolatie
- Goedkope manier van isolatie
- Vergroot je wooncomfort, want de warmte blijft makkelijker binnen
- Kostenefficiënt, want je hoeft minder te stoken
- Milieubewust
De vloerisolatie
Warmte ontsnapt niet alleen door de spouwmuur, maar ook door de vloer. De warmte verdwijnt dan door de vloer naar de kruipruimte. Vroeger dachten ze namelijk nog niet aan vloerisolatie. Dit is gaandeweg wel steeds gebruikelijker geworden, waardoor het in nieuwere huizen wel is aangebracht. Nadat de vloer is geïsoleerd zul je merken dat je vloer veel warmer aanvoelt.
Voordelen van vloerisolatie
- Geen koude voeten meer, waardoor je lichaam ook minder snel afkoelt
- Vergroot je wooncomfort, want de warmte blijft makkelijker binnen
- Kostenefficiënt, want je hoeft minder te stoken
- Milieubewust
- Geen last meer van optrekkend vocht vanuit de kruipruimte
- Geen last meer van schimmel door het optrekkende vocht
De bodemisolatie
Als je een vochtige kruipruimte onder je huis hebt, kun je daar wel eens veel last van ervaren. Een bodemisolatie, ook wel kruipruimte isolatie genoemd is dan de ideale oplossing. Dit type isolatie is wel een stuk duurder dan een spouwmuurisolatie, maar is daarnaast wel heel effectief. Anders dan bij de andere types isolatie, is deze isolatie niet per se ontwikkeld om de kou buiten te houden en de warmte binnen. Deze isolatie is juist geschikt om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren en vocht en schimmels tegen te gaan.
Voordelen van bodemisolatie
- Het huis is niet meer vochtig, dus minder kans op schimmel
- Geen overlast meer van slakken en muggen
- Voorkomt rottende vloerbalken
- Frissere lucht in huis en hogere luchtvochtigheid
- De vloer en leidingen kunnen niet meer aangetast worden
De dakisolatie
Net zoals vloerisolatie en spouwmuurisolatie is dakisolatie de manier om warme lucht binnen te houden. Zoals je wellicht al weet, stijgt warme lucht altijd op. Uiteindelijk stook je dan voor de vogels op het dak, als je nog geen isolatie hebt. Hoewel dit een interessante manier van isoleren is kost het ook enorm veel geld. Daarentegen bespaar je natuurlijk ook een hoop op je stookkosten.
Voordelen van dakisolatie
- Vergroot je wooncomfort, want de warmte blijft makkelijker binnen
- Kostenefficiënt, want je hoeft minder te stoken
- In de zomer blijft de warme lucht ook buiten
- Milieubewust
De kosten van isoleren
De ene manier van isoleren is natuurlijk duurder dan de ander. Daar ontkom je niet aan. Dit heeft uiteraard ook te maken met de grootte van de oppervlaktes die geïsoleerd moeten worden. Wil je je huis isoleren, dan kun je een landelijke subsidie isolatie krijgen. Hierdoor bespaar je toch nog een beetje geld, waardoor het isoleren een stuk goedkoper wordt en daardoor wordt het isoleren van je huis ook veel interessanter.
Bedankt voor de heldere uitleg over verschillende vormen van isolatie. Mijn man en ik hebben een ouder huis gekocht en wij zijn van plan volgend jaar flink te investeren in isolatie. We vermoeden dat ons isolatieglas kapot is en dat de spouwmuren ook niet geïsoleerd zijn. Het is goed om te lezen dat dit ons op lange termijn waarschijnlijk veel geld gaat schelen en ook nog milieubewust is!