Glas, en wat kun je er allemaal van maken?

0
(0)

Floatglas

Glas is bij iedereen bekend, is het niet van de ramen in je huis, de bier en wijn flessen, de glazen in je bril of van de glazen waar je uit drinkt. Glas kom je overal tegen, maar wat is het nu precies, en waar wordt het van gemaakt?

Wat is glas?

Glas lijkt op een kristal, echter, de structuur verschilt wel van een kristal. Glas bevat minder lood dan een kristal. Als er meer lood in glas zit, dan spreekt men van kristal. Glas heeft wel overeenkomsten met kristallen, zoals het breekt, het is doorzichtig en nog een aantal andere technische overeenkomsten waar we niet te ver op in willen gaan.

Hoe wordt glas gemaakt?

De belangrijkste grondstof waarmee glas wordt gemaakt, ik kwarts. Dit wordt gewonnen uit zand. Voor de productie heb je de volgende grondstoffen nodig: kalk, soda en zand. Door deze grondstoffen bij elkaar te mengen en te verwarmen onder hoge temperaturen, worden deze stoffen vloeibaar. Vervolgens wordt het zeer snel afgekoelt, waardoor met glas krijgt. Voordat het glas is uitgehard, is het nog vervormbaar.

Vloeibaar glas, wat nog niet uitgehard is, kan op verschillende manieren worden verwerkt en in verschillende vorme worden gemaakt door middel van blazen of gieten. Je kunt het ook ‘trekken’ en deze techniek wordt floatglas genoemd voor het maakten van glas dat gebruikt wordt in ramen en deuren. Het vloeibaar glas wordt in een bad van gesmolten tin gegoten. Het glas, dat een kleiner soortelijk gewicht heeft dan tin, blijft perfect op diens oppervlak drijven. Vandaar de benaming floatglas (=drijvend glas) De bovenste zijde van het glas wordt gepolijst door het vuur. De onderste zijde wordt gepolijst door het gesmolten tin. Zo wordt een glasblad verkregen met een constante dikte en perfect parallelle zijden.

Floatglas is het basisproduct dat via verschillende omvormingen en assemblages een rijk productengamma oplevert voor warmte-isolatie, zonregulering, decoratie, veiligheid en geluidsisolatie. Voor isolatie kun je hier meer informatie terug vinden.

Blazen en gieten van glas

Glas blazen

Voor decoratieve glas producten gaan we naar de glasblazers. Hier wordt een eeuwenoude vakmanschap voortgezet. De geschiedenis leert ons dat de Syriërs de eerste waren die deze techniek beheerste. Tegenwoordig worden er diverse technieken gebruikt om de mooiste vazen, lampen, sculpturen, kommetjes, kaarsenhouders, kettinkjes en nog veel meer van gemaakt. Het glas wordt gekleurd door er gekleurd poeder bij te smelten waardoor er geweldige creaties ontstaan.

Mocht je ooit op vakantie gaan naar Malta, dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Mdina Glass. Dit zijn ware specialisten in het vak. Indien je andere vakantieplannen hebt, dan kunnen ze ook verzenden over de hele wereld. Neem zeker een kijkje op hun website.

Mocht je nu een heerlijke barbecue organiseren in je tuin, daar passen dan de kleurrijke handgemaakte saladeschalen bij van Mdina Glass, en de heerlijste bijbehoorende Mediterraanse recepten vindt je hier.

Salade glas schaal

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F