Van plan tot resultaat: zo realiseer je een aanbouw

0
(0)

Een nieuwe woning koop je uiteraard niet zomaar en al helemaal niet als die te klein is. Maar, gedurende de jaren kunnen er verschillende redenen zijn waarom je toch moet kiezen voor een aanbouw. Uiteraard is dat wel een behoorlijke investering, maar dat heeft vaker toch de voorkeur dan een verhuizing. Als je blij bent met je woning en de omgeving is een aanbouw natuurlijk ook interessanter. Maar, hoe realiseer je zo’n aanbouw? Wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je precies allemaal rekening mee houden? Na het lezen van dit artikel weet jij er alles van!

Renovatie van een Kamer

Redenen voor een aanbouw

Ook al ben je gezegend met je gezin, kan er wel eens onverwacht een gezinsuitbreiding komen. Of wat dacht je van bepaalde beperkingen die iemand plotseling kan krijgen, waardoor een verbouwing nodig is. Een aanbouw is in beide gevallen heel geschikt. Er kan dan bijvoorbeeld een extra kinderslaapkamer gecreëerd worden of de badkamer kan bijvoorbeeld naar beneden worden verhuisd, als iemand niet meer goed te been is. Uiteraard zijn er nog talloze andere redenen om voor een aanbouw te kiezen. 

Bedenk wel altijd goed of je een aanbouw of een uitbouw wil. Beide zijn natuurlijk geschikt en bij beide varianten wordt er aan jouw huis gebouwd. Het enige grote verschil is dat bij een aanbouw de buitenmuren blijven staan. Bij een uitbouw, wordt er een deel van die buitenmuur gesloopt. 

Stap 1: De grote voorbereiding

Als je de keuze hebt gemaakt om meer woonruimte te creëren, komen er heel wat mensen aan te pas. Er moeten bouwkundige tekeningen gemaakt worden, net zoals constructieberekeningen. Wellicht komt er ook een architect aan te pas, eveneens als een aannemer. Bovendien moeten er natuurlijk ook andere klussen verricht worden, waar je een stukadoor, loodgieter en elektricien voor inschakelt. 

Bij een uitbouw is er een kans dat er een constructieberekening draagmuur moet worden gemaakt. Aangezien een deel van de buitenmuur moet worden gesloopt. 

Stap 2: Ontwerpen laten maken

Het ontwerp van de aanbouw of uitbouw kun je natuurlijk het beste overlaten aan een architect. Deze is gespecialiseerd in bouwkundige tekeningen. Het is wel verstandig om jouw wensen van te voren door te geven, zodat daar in het ontwerp rekening mee gehouden kan worden. Daarnaast moet er uiteraard een constructieberekening worden gemaakt. Dit is verplicht, omdat je aan moet kunnen tonen dat jouw aanbouw/uitbouw aan de veiligheidsnormen voldoet. Doe je dit niet, dan voldoe je niet aan het Bouwbesluit. Daarnaast is het een houvast voor de aannemer. Een constructieberekening aanbouw laat je uiteraard over aan een constructeur. 

Stap 3: Controleren op vergunningen

Het kan zijn dat je een bouw- en omgevingsvergunning nodig hebt als je aan jouw huis wil bouwen. In veel gevallen is het zo dat een aanbouw vergunningsvrij is. Het is alleen wel aan te raden om dit voor de zekerheid altijd goed te controleren.

Stap 4: De laatste voorbereidingen

Bij de laatste voorbereidingen ga je kijken of je voor elke klus iemand hebt aangenomen. Heb je bijvoorbeeld een schilder, indien nodig? Heb je een elektricien geregeld, net zoals een stukadoor. Weten die mensen wanneer ze kunnen beginnen? Hebben zij een budget? Brengen zij de materialen mee of heb je het zo geregeld dat jullie zelf voor de materialen zorgen? Denk er ook aan dat alle meubels, plafonds en andere muren zijn afgedekt, voordat er gesloopt wordt. 

Stap 5: De verbouwing zelf

Als alles geregeld is kan de verbouwing beginnen. Allereerst zou de aannemer beginnen met het plaatsen van stempels, die de dragende functie van de gevel overnemen, wanneer deze wordt verwijderd. Deze stempels zorgen eveneens ervoor dat het huis niet gaat scheuren. 

Stap 6: Inrichten maar

Als de verbouwing klaar is en de oplevering is geweest. Dan is het tijd om de aanbouw in te gaan richten, als dat nog nodig is. Als de badkamer verhuisd is zal die al zo ver mogelijk ingericht zijn als je daar mensen voor hebt ingehuurd. Met een kinderkamer zal je die inrichting waarschijnlijk zelf op je nemen.

 

Op onze website krijg je meer informatie over constructie of aanbouw, van een huis.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

3 gedachten over “Van plan tot resultaat: zo realiseer je een aanbouw

  1. Bedankt voor de heldere informatie over het realiseren van een aanbouw. Wij hebben ons huis een paar jaar geleden gekocht en zouden graag wat meer ruimte hebben in onze keuken en woonkamer. Het is goed om te weten dat het vaak nodig is om een architect en een aannemersbedrijf in te schakelen voor de tekeningen. We zullen ons er eens verder in verdiepen!

  2. Je plannen inzichtelijk maken en inspiratie opdoen is natuurlijk de eerste stap. De stappen erna, zoals het laten maken van een ontwerp is minstens zo belangrijk. Zo kom je er wellicht achter dat niet alles gerealiseerd kan worden zoals je zou willen. Gelukkig kregen wij juist tip die ervoor zorgde dat het resultaat nog beter paste dan dat wij verwacht hadden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *