Als we alle nieuwsberichten moeten geloven, worden onze winters steeds warmer en dat heeft alles te maken met de klimaatverandering. Maar, dat betekent niet dat wij in de winter geen haardhout hoeven te stoken. Want, hoewel de winters steeds zachter worden, hebben we het binnen nog steeds koud. Maar, hoe zit dat eigenlijk met die kou? En hoe kunnen we onszelf het beste verwarmen?
Waarom hebben wij het koud?
Kou is afhankelijk per persoon. De een vindt -4 graden een prima temperatuur en gaat dan alsnog met korte broek naar buiten, terwijl anderen met 15 graden al een winterjas aantrekken. Het kan zijn dat jij veel gevoeliger bent voor kou dan een ander, want het altijd koud hebben bestaat wel degelijk. Dat je het koud hebt kan komen door een koude buitentemperatuur. Als het buiten koud is, moet jouw lichaam harder werken om warm te blijven. Bovendien zijn veel huizen slecht geïsoleerd, waardoor de kou snel naar binnen trekt. Als je dan geen vloerverwarming hebt en over de koude grond loopt, dan trekt de kou vanuit je voeten door de rest van je lichaam. Zorg er daarom altijd voor dat je met koud weer jouw handen en voeten het best bedekt, want vanuit daar wordt warmte of kou verspreidt.
Andere redenen die ervoor zorgen dat je het altijd koud hebben, zijn eerder medische klachten. Stress, bloedarmoede en diabetes kunnen een oorzaak zijn dat je het altijd koud hebt. Maar, ook een ongezonde leefstijl en problemen met jouw zenuw of schildklier kunnen ervoor zorgen dat jij het sneller koud hebt dan een ander.
Hoe kun je het beste opwarmen?
Dikke laag kleding
Als je het koud hebt, moet je jezelf warm aankleden, dat spreekt natuurlijk voor zich. Maar, zorg in ieder geval dat je dikke sokken en schoenen aan hebt, eveneens als handschoenen als je naar buiten gaat met koud weer. Als je voeten en handen warm zijn, wordt die warmte verspreidt naar de rest van je lichaam. Met kou werkt dat dus hetzelfde. Maar, ook in huis is het aan te raden om dikke sokken en sloffen te dragen, want een koude vloer zorgt er dus ook voor dat je helemaal lichaam afkoelt.
Sporten
Als je veel beweegt of sport, stimuleer je jouw bloedcirculatie, wat ervoor zorgt dat jouw lichaam op temperatuur blijft. Ook een rondje wandelen kan al zorgen voor een betere doorstroming van je bloed, waardoor er ook bloed naar je voeten stroomt. En we weten nu wel, warme voeten zorgen voor een warm lichaam.
Haard aan
Als het binnen in huis koud is, moet je natuurlijk een manier vinden om de ruimtes te verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld door haardhout te stoken in een houtkachel of open haard. Natuurlijk kun je ook een verwarming aanzetten, maar denk er wel om dat de energieprijzen fors zijn gestegen. Een uur de verwarming aanzetten, kan tegenwoordig flink in de kosten gaan lopen en haardhout is dan veel goedkoper. Daarom kun je zowel binnen als buiten beter open haardhout stoken, want op die manier creëer je ook warmte in huis of bijvoorbeeld in een overkapping. Warmte zorgt toch voor een verbetering van het wooncomfort, of het nou winter is of een koudere zomeravond. En even eerlijk, zo’n vuurtje zorgt toch voor meer gezelligheid dan een verwarming, die je ook nog eens hoog aan moet zetten wil je er echt iets van merken.
Warme dekens
Je kunt ook altijd een warm fleece deken om je heen slaan als je het binnen of buiten koud hebt bijvoorbeeld. Ook in combinatie met het stoken van haardhout, zul je het veel sneller warm krijgen.
Gezond eten
Je zult het op het eerste gezicht misschien niet geloven, maar een gezonde levensstijl zorgt voor warmte. Eet voornamelijk plantaardig voedsel en zo min mogelijk verzadigde vetten. Gezond eten zorgt namelijk voor een verbetering van de bloedsomloop, waardoor je lichaam verwarmt.