Het leasen van een zakelijke auto is een ideale uitkomst voor MKB-ondernemers en hun werknemers als zakelijke lease, maar ook voor privé bestuurders is het leasen van een auto steeds populairder. En dat is niet voor niets! Het leasen van een auto bij een leasemaatschappij scheelt een enorme investering in een eigen auto, je krijgt er een mooie en nieuwe auto voor en je hebt inzicht in de kosten. Daarnaast het leasen van een auto ook nog eens makkelijk te regelen. Met een aantal eenvoudige stappen heb jij straks een mooie auto voor de deur staan.
Wat is een zakelijke leaseauto?
Een zakelijke leaseauto is een auto die je als het ware ‘huurt’ van een leasemaatschappij. De leaseauto komt niet op de balans te staan van je onderneming. Je betaalt per maand een vast bedrag. Voor dit bedrag mag je na het kiezen van een auto er vanaf 12 maanden, 10.000 kilometer in rijden. Je hebt als ondernemer op deze manier niet direct te maken met torenhoge kosten door het regelen van een eigen auto of bedrijfsauto. Wél profiteer je van de voordelen van een auto.
De voordelen van een zakelijke leaseauto
Als MKB-bedrijf wil je je werknemers niet belemmeren in hun werkzaamheden. Vooral als de werknemers afhankelijk zijn van een auto of tijdelijk in dienst zijn, is het fijn als je dit kan op een flexibele manier kan faciliteren. Een zakelijke leaseauto is de ideale manier om kosten te besparen bij het regelen van woon-werk verkeer. Daarnaast is leasen van een auto erg flexibel. Het ondernemerschap biedt niet altijd financiële zekerheid voor langere tijd en dan is operational lease een fijne manier om hiermee om te gaan. Het begint bij de zakelijke lease berekenen. Hoe je dat doet, hangt af van de leasevorm.
Drie leasevormen voor MKB-bedrijven
Bij een zakelijke lease auto kun je kiezen tussen drie verschillende leasevormen: operational lease, financial lease en shortlease. Hieronder lichten we deze vormen kort toe.
1. Operational lease
Operational lease is een vorm van een zakelijke lease die het meeste voorkomt en hierboven ook al kort is toegelicht. Je betaalt als ondernemer per maand een vast bedrag en mag daarmee de auto gebruiken. In het vaste maandbedrag zijn kosten als onder andere onderhoud, motorrijtuigenbelasting, verzekeringskosten en pechhulp inbegrepen. Het is op deze manier eenvoudig om te berekenen of je bedrijf in aanmerking komt voor een zakelijke lease bij een leasemaatschappij.
2. Financial lease
Bij financial lease-koop je de auto wel, maar hoef je niet in een keer het totaalbedrag te betalen. Je kunt dit zien als een lening, je betaalt de auto in termijnen met een leasecontract. Het verschil met operational lease is dat deze lening wel op de balans van je bedrijf te staan, want economisch gezien ben je al de eigenaar. Na afloop van het leasecontract heb je de auto volledig afbetaald en ben je officieel de eigenaar.
3. Shortlease
Met een shortlease huur je bij een leasemaatschappij een auto voor de periode dat je de auto nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld een maand zijn, maar ook een halfjaar. Het is een ideale manier om tijdelijke werknemers van een auto te voorzien of te gebruiken als je op projectmatige basis bij een klant op bezoek moet die niet in de buurt is.