De WOZ-waarde, we hebben er vast en zeker allemaal wel eens wat over gehoord. Het heeft iets met je woning en met belastingen te maken, maar hoe zat dat nou ook alweer precies? Staat de WOZ-waarde vast? Wie bepaalt deze waarde? En kun je tegen de WOZ waarde bezwaar maken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de WOZ-waarde.
Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde staat voluit voor: ‘waardering onroerende zaken’ en valt onder de WOZ-wet. In het kort gezegd betekent deze wet dat er voor een aantal belastingen, één en dezelfde waarde van onroerende zaken wordt gebruikt. De belastingen waar het in dit geval om draait zijn onder andere: de inkomstenbelasting, de gemeentelijke onroerende zaakbelastingen en de waterschapsheffing.
Wat wordt er bepaald aan de hand van de WOZ-waarde?
De WOZ-wet houdt in dat er voor een aantal belastingen, dezelfde waarde geldt. Maar, tegelijkertijd bepaalt de WOZ-waarde ook weer andere zaken. Ook bepaalt de WOZ-waarde voor een deel de maximale huurprijs van een woning in de sociale huursector.
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt vervolgens door drie verschillende overheden gebruikt voor het berekenen van diverse belastingen. Namelijk door gemeenten, Waterschappen en de Belastingdienst. Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde om onder andere de hoogte van de onroerende zaakbelasting te bepalen en Waterschappen gebruiken de WOZ-waarde om de hoogte van de watersysteemheffing te bepalen.
De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van onder andere de inkomstenbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing te bepalen.
De WOZ-waarde bepalen
Je kunt makkelijk zelf inzicht krijgen in de WOZ-waarde en deze vervolgens ook zelf online berekenen. Zo kom je erachter of de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is ingeschat, wat bij veel mensen het geval is. De gemeente schat de WOZ-waarde over het algemeen te hoog in. Het bepalen van de WOZ-waarde is namelijk een geautomatiseerd proces. Bij dit proces wordt er vaak geen rekening gehouden met diverse (individuele) factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan belemmerende omgevingsfactoren, schade of achterstallig onderhoud en asbest.
Door online de WOZ-check te doen, kom je erachter of jouw WOZ-waarde klopt. Aan de hand van de check krijg je ook te zien of het nut heeft om bezwaar te maken.
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
Je kunt ook zeker bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Deze waarde wordt namelijk door de gemeente bepaald, daar heb je dus zelf geen invloed op. Grote kans dat de gemeente jouw WOZ-waarde te hoog heeft ingeschat, waardoor jij ook te hoge belastingen betaalt. Het zou dus goed kunnen dat je eigenlijk voor niets te veel belasting betaalt. Neem de WOZ waarde Nijmegen als bijvoorbeeld. Als deze te hoog is ingeschat, kan je daar al tot € 250 op besparen.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen bezwaar willen maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Het heeft zelfs de tweede plek bemachtigd op de lijst van zaken waar mensen bezwaar tegen willen indienen. De afgelopen jaren groeit het aantal mensen dat bezwaar maakt wel steeds meer. Toch zijn er nog steeds niet genoeg mensen die het bezwaar daadwerkelijk maken, wat natuurlijk zonde is.
Op de eerste plek van de eerder genoemde lijst, staat bezwaar maken tegen het betalen van belasting, wat eigenlijk hand in hand gaat met de WOZ-waarde. Want hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt. Als je denkt dat je WOZ-waarde te hoog is, doe daar dan zeker eens onderzoek naar. Als het bezwaar wordt afgewezen, heb je het in ieder geval geprobeerd. Wordt het bezwaar wel toegewezen, dan zou je dus een hoop geld kunnen besparen.
Voor de zekerheid kun je natuurlijk altijd eerst een check doen. Op deze manier kom je er al achter of de WOZ-waarde klopt en of bezwaar indienen nut heeft. Weet in ieder geval dat de mogelijkheid tot bezwaar maken er is. Belastingen hoeven misschien niet zo duur te zijn, als dat jij denkt.