Je hoort het helaas te vaak dat iemand van het dak afvalt. Zo’n ongeval kun je meestal wel voorkomen als je valbeveiligingen toepast. Er zijn heel veel tools die je in kunt zetten om veilig op het dak te werken. Zo zit er ook altijd een valbeveiliging bij voor jouw klus.
Waarom valbeveiliging?
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw personeel veilig aan het werk gaat op een dak. Die verantwoordelijkheid draag je als bedrijf. Ook al is het een klus die al honderden keren is uitgevoerd. Het is belangrijk dat de werknemers veilig zijn. Voor werken op hoogte moet je daarom altijd werken met veiligheidssystemen. Er is valbeveiliging op maat voor ieder bedrijf. Zorg dan ook dat je daar gebruik van maakt, zodat je personeel geen risico kan lopen.
De verschillende veiligheidssystemen
Er zijn verschillende veiligheidssystemen die je aan kunt schaffen om veilig op hoogte te werken. Voor elke klus is er weer een ander systeem vereist. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende soorten ankersystemen. Daarmee maak je degene die op het dak werkt vast aan een ankerpunt. Dat touw is soms wel 100 meter lang, dus je hebt genoeg ruimte om te bewegen. Zo kun je redelijk dicht bij de dakrand komen, zonder te vallen. Met zulke ankerpunten wordt werken op het dak weer veilig gemaakt.
Ook als je midden op het dak moet werken is valbeveiliging een pré. Er zal maar een windvlaag komen, waardoor je je evenwicht verliest. Dan is een ongeluk zo gebeurt. Voor zulke klussen kun je beter dakrailing aan de dakranden plaatsen. Dit hekwerk is zo stevig, dat het tegen elke windvlaag bestemd is. Zo ben je omringd door hekwerken, waardoor je rustig midden op het dak te werk kunt gaan. Met zulke valbeveiliging weet je ook weer zeker dat je veilig bent.
We hebben het steeds over werken op het dak, maar je hebt ook andere klussen waarbij je op hoogte moet werken. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een magazijn. Het kan dan best eens voorkomen dat je in een kooiladder naar boven moet. Ook dat is natuurlijk niet geheel veilig. Een werkgever moet dan de veiligheid borgen. Ook als je zelfstandig ondernemer bent, moet je voor je eigen veiligheid zorgen. Gelukkig zijn er daarvoor verschillende veiligheidspoorten. Die zorgen ervoor dat een kooiladder of werkplatform wordt afgesloten. De kans op valgevaar wordt dan veel kleiner.
Je kunt natuurlijk ook andere collega’s willen waarschuwen voor gevaar. In dat geval zijn verplaatsbare ketting markeringen een goede aanwinst voor jullie bedrijf. Deze kun je bijvoorbeeld plaatsen om een kooiladder, zodat niemand te dicht in de buurt komt. Je kunt er ook een gebied mee afzetten, zodat niemand de heftrucks in de weg loopt. Ook op een dak kun je met ketting markeringen werken. Voornamelijk als er bijvoorbeeld een onverwachte situatie op het dak plaats vindt. Denk bijvoorbeeld aan een gat of scheur in het dak. Natuurlijk zijn er naast ketting markeringen ook heel veel andere soorten afbakening te koop. Welke geschikt is voor jullie bedrijf of klus, hangt natuurlijk van de klus af.
Zo zie je maar weer dat er veel verschillende valbeveiligingen zijn. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat jouw personeel altijd veilig te werk kan gaan op hoogte. Natuurlijk gelden er wel altijd nog aanvullende veiligheidsinstructies. Instrueer je personeel altijd dat het alleen verstandig en veilig is om op hoogte te werken als iemand zich goed voelt. Bij duizeligheid of andere klachten kun je beter met beide benen op de grond blijven. Ook al heb je valbeveiliging toegepast, kun je door die klachten alsnog in gevaar komen.