Uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de Nederlanders in een ongezond binnenklimaat leven. Daar waar we enorm veel aandacht besteden aan de verontreinigende buitenlucht, blijkt dat we veel hogere concentraties schadelijke stoffen in huis inademen. Dit veroorzaakt veel gezondheidsklachten.
Het grote gevaar van onvoldoende ventilatie is dat schadelijke stoffen zich opbouwen in huis. Ze circuleren rond in huis en worden niet gefilterd of gemixt met schone lucht. 90 procent van de lucht die je inademt, bestaat uit verontreinigende binnenlucht. Bewoners van huizen met een ongezond binnenklimaat zullen dit vroeg of laat gaan merken aan de gezondheid. Vaak begint het met vage klachten, waardoor de link niet direct wordt gelegd. Gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, droge ogen, huidirritaties, meer last van allergieën, hoofdpijn, misselijkheid, luchtwegenproblemen, lage weerstand en chronische verkoudheid kunnen echter een duidelijk signaal van een slecht binnenklimaat zijn. Werk aan de winkel dus. Maar wat kun je zelf doen om het binnenklimaat te verbeteren?
Luchtkwaliteit meten
De luchtkwaliteit meten in huis is de allereerste stap die je moet zetten. Dit laat je doen door een specialist in luchtkwaliteit. Zo weet je zeker dat de juiste apparaten worden gebruikt en dat het rapport daadwerkelijk betrouwbaar is. Een goede luchtspecialist weet tevens niet alleen een rapport met bevindingen uit te brengen, maar ook met een duidelijk advies te komen. Op die manier weet je niet alleen óf en hoe groot het probleem is, maar ook hoe deze mogelijk opgelost kan worden. Zo beschik je direct over de juiste handvaten om mee aan de slag te gaan.
Wees je er van bewust dat de luchtkwaliteit in huis van levensbelang is. Als dit niet tijdig wordt aangepakt, staat het niet alleen het wooncomfort in de weg, maar ook de algehele gezondheid. Zeker voor mensen met al gevoelige luchtwegen kan een ongezond binnenklimaat levensgevaarlijk zijn.
Mechanisch ventilatiesysteem
Onvoldoende ventilatie is de voornaamste bron van een ongezond binnenklimaat. Het is stiekem ook niet gek dat steeds meer Nederlandse woningen over een slecht binnenklimaat beschikken. Door de jaren heen zijn we onze woningen namelijk steeds beter gaan isoleren. Dit leverde veel voordelen op voor het milieu en het wooncomfort. Helaas betekent dit ook dat er minder schone lucht in de woning terecht komt. Waar voorheen nog wel wat schone lucht via deuren, ramen en kieren in de muren naar binnen kon, is dat nu nog nauwelijks mogelijk. Hierdoor circuleert de vervuilde lucht enkel nog rond in huis, waardoor de schadelijke stoffen steeds meer kunnen opbouwen en meer schade aan de gezondheid zullen aanrichten.
Het is daarom noodzakelijk om voor meer ventilatie in huis te zorgen. En nee, enkel de ramen en deuren kort tegen elkaar openzetten is niet voldoende. Om schadelijke stoffen te verdrijven is het noodzakelijk om 24/7 te ventileren. Dat kan dus alleen met een mechanisch ventilatiesysteem. Gebruik dit systeem goed. Niet alleen door deze nooit uit te schakelen, maar ook door deze tijdelijk hoger te zetten bij activiteiten waar veel waterdamp vrijkomt. Denk bijvoorbeeld aan koken of
douchen. Op die manier blijft de lucht in huis schoon en zet je de eerste stap naar een gezond(er) binnenklimaat. Het verschil zal je na enkele weken al merken.