Het gebruik en de kenmerken van dampremmende en dampopen folie

0
(0)

Folie gebruiken we vaak, misschien wel dagelijks zelfs. Maar, heb je ook wel eens gebruik gemaakt van dampremmende en dampopen folie? Heb je er überhaupt wel eens van gehoord of wist je niet dat dit bestond? In dit artikel leer je er in ieder geval alles over. We gaan het hebben over de kenmerken van deze folies, maar ook waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Wellicht liggen deze folies binnenkort bij jou in huis of in de werkbus!

Constructie Werkers Lezen een Bouwplan

Alles over dampremmende folie

Dampremmende folie remt logischerwijs damp. Maar, hoe werkt zoiets dan in de praktijk? Als een ruimte geïsoleerd is, zorg je er eigenlijk voor dat het binnen warmer is dan buiten. Daarnaast heeft de lucht binnen een hoge luchtvochtigheid. Met andere woorden betekent dit, dat er damp in de lucht zit. Deze damp zie je echter moeilijk met het blote oog. Vaak zie je het pas na het douchen, omdat de spiegel dan beslaat. Er ontstaat dan een dampspanning, omdat de luchtvochtigheid hoger is binnen dan de temperatuur buiten. 

In dit geval komt dampremmende folie dus van pas, omdat deze weerstand biedt. Hierdoor blijft de damp binnen in de warme lucht en gaat er ook geen energie verloren. Daarnaast heb je minder kans op schimmels en houtrot als je gebruik maakt van dampremmende folie. 

Het gebruik

Dampremmende folie wordt gebruikt in dak- en gevelconstructies. De folie wordt dan altijd geplaatst aan de warme kant van de isolatie. Dit betekent dus aan de binnenzijde van de constructie. In veel gevallen wordt deze folie toegepast in badkamers, omdat daar veel damp ontstaat na het douchen, bijvoorbeeld. Uiteraard zijn er ook andere delen in jouw woning waar je deze folie kan toepassen. Het zorgt namelijk voor een verduurzaamheid van jouw constructie. 

Er zijn echter ook redenen om juist niet voor dampremmende folie te kiezen. Dat is het geval wanneer er echt een enorme hoge luchtvochtigheid hangt in de badkamer. In dat geval laat de folie namelijk alsnog te veel damp door. 

Alles over dampopen folie

Als dampremmende folie, damp remt dan laat dampopen folie de damp natuurlijk binnen. Ook in dit geval geldt weer dat het niet met het blote oog zichtbaar is in veel gevallen. Dit komt omdat damp water of vocht in gasvorm is. Er zijn verschillende dampopen folies die je in jouw huis kan plaatsen. Ze worden dan toegepast aan de koude zijde van een constructie. Vaak is dat onder de gevelbekleding of onder de dakpannen. Het type constructie is van invloed op de folie die je kiest. Soms moeten er ook andere folies nog toegepast worden als de afwerking niet goed is.

Het gebruik

Dampremmende folie is belangrijk om de damp zoveel mogelijk buiten te houden. Maar, waarom zou je dan gebruik maken van dampopen folie? Dit type folie wordt juist aan de koude zijde van de constructie geplaatst. Deze zorgt er dan voor dat het vocht via die zijde afgevoerd kan worden. Zo ontstaat er dus geen vochtophoping in de constructie. Het vocht wordt dan door ventilatie netjes afgevoerd. 

Je gebruikt de folies dus idealiter in combinatie met elkaar. De ene folie aan de koude zijde en de andere folie aan de warme zijde. Door deze folies toe te passen in de woning, zorg je ervoor dat het meeste toetredende vocht wordt afgevoerd. Zo heb je minder last van vocht in huis en heb je langer plezier van de constructie en isolatie van de woning. Bovendien ben je op deze manier de constructie aan het verduurzamen, wat natuurlijk een groot voordeel is voor jouw woning en een eventuele verkoop in de toekomst.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *