Als je jouw tuin op wil laten knappen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Soms heb je wat hulp nodig voor ideeën of wil je de hulp inschakelen van vrienden of familie. Het opknappen van je tuin is zo makkelijk nog niet. Vooral als je niet weet waar je moet beginnen en als je geen plan voor ogen hebt. Als je iets anders wil met je tuin is het een idee om een zwemvijver aan te laten leggen. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit artikel.
De plek én het ontwerp
Als je bedacht hebt, dat je graag een zwemvijver aan wil laten leggen in de tuin, moet daar natuurlijk een ontwerp voor komen. Zonder plan en ontwerp kun je niet aan de slag. Het is daarbij ook belangrijk dat je de plek van de tuin al in gedachte hebt. Dat helpt je ook met het uiteindelijke ontwerp. Je wil jouw zwemvijver niet te dicht bij bomen of struiken aan laten leggen. Bovendien is het belangrijk dat er minimaal 4 uur per dag de zon op de vijver schijnt. Wellicht heb je zelf nog eisen voor de plek. Wanneer je weet waar de zwemvijver aangelegd moet worden, is het tijd voor het ontwerp.
Het ontwerp zal bepalend zijn voor hoe de zwemvijver er uiteindelijk uit gaat zien. Daarom is het belangrijk om het ontwerp zo goed mogelijk te maken. Daarvoor is het belangrijk om te weten welke zwemvijvers er zijn en welke jij dan aan wil leggen. Dat voorkomt namelijk dat er fouten gemaakt worden. Fouten maken kan altijd gebeuren, maar betreft een zwemvijver zijn fouten niet gemakkelijk opgelost en kosten ze ook veel geld.
Om fouten te voorkomen, wil je wellicht een zwemvijver specialist inhuren. Samen kunnen jullie kijken welke zwemvijver het beste past bij jullie wensen en behoeften. Zo’n iemand kan ook gerichte vragen stellen, die belangrijk zijn bij het uiteindelijke ontwerp van de zwemvijver. Denk bijvoorbeeld aan de vorm van de vijver en welke planten je erin wil plaatsen. Dat zijn belangrijke zaken om al duidelijk te hebben, voordat je begint met het ontwerp.
De aanleg van de zwemvijver
Als het ontwerp af is en jullie zijn er allemaal tevreden over, kan er worden begonnen aan het aanleggen ervan. Dat doe je door eerst te gaan graven, waar de zwemvijver moet gaan komen. Voordat je daaraan begint, is het belangrijk om al het gereedschap in huis te hebben. Zorg ervoor dat er geen wortels, planten of bomen in de buurt staan en bedenk waar je al het zand gaat laten dat overblijft na het graven. Als je al die voorbereidingen hebt getroffen is het tijd om de grond egaal te maken. Daarna ga je de zwemvijver omheinen, door paaltjes in de grond te slaan en er touw tussen te spannen. Dat wordt de plek waar de zwemvijver moet gaan komen.
Als alles gereed is, kun je beginnen met graven van de zwemvijver in je tuin. Vaak wordt er eerst gekozen om de plek van de waterplanten uit te graven. Dit betekent dat je niet tussen de planten hoeft te gaan zwemmen, maar dat die wel bij kunnen dragen aan een gezond zwemwater. Die plateaus met planten zijn het meest effectief als je die op verschillende dieptes graaft. Je bent nu eigenlijk al bezig met de zwemvijver aanleggen. Als alle plateaus van de eventuele planten zijn uitgegraven, kan de rest van de zwemvijver aangepast worden. Het is belangrijk om steeds naar het midden te werken. Bovendien is het verstandig om constant te blijven meten. Je wil er namelijk wel voor zorgen dat de zwemvijver overal waterpas is.
Ben je toch nog onzeker over de aanleg van de zwemvijver? Huur dan een specialist in.