Hoe kun je zelf een laminaat vloer leggen?

0
(0)

Zelf Laminaat Leggen

Als je binnenkort gaat verhuizen is het begrijpelijk dat je hier en daar zo veel mogelijk kosten wil besparen op je interieur. Verhuizen is vaak al duur genoeg. Daarom is het leggen van een eigen laminaat vloer een goed idee om wat kosten te besparen. Als je een beetje handig bent is dit prima te doen. Maar je moet natuurlijk wel even weten hoe dat nou precies moet. 

Stap 1: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is key voor een duurzame vloer waar je zo lang mogelijk plezier van kunt hebben. Kies er daarom voor om in plaats van dat je het laminaat direct op de grond legt, een onderlaag tussen de grond en het laminaat te leggen. Dit wordt een ‘zwevende’ vloer genoemd. Bij het kiezen van een ondervloer is het belangrijk om de volgende punten in gedachten te houden: de vochtdichtheid van de ondervloer, het egaliserende vermogen van de ondervloer, warmte, isolatie en demping. Doe op internet genoeg research naar hoe je zo’n ondervloer het beste kan leggen. Voor nu gaan we ons focussen op het leggen van het laminaat.

Stap 2: Hoe begin je?

Het spreekt misschien voor zich, maar als je een laminaat vloer legt begin je altijd in de hoek. Leg vanaf daar de eerste rij met laminaat planken. Om de juiste afstand te behouden kun je afstandhouders gebruiken. Die plaats je tegen de muur en daar plaats je vervolgens de eerste plank op. Om zeker te weten dat je goed begint en goed op weg bent is het handig om eerst even de gebruiksaanwijzing van het laminaat pakket te lezen. 

Stap 3: Planken zagen

Je komt op een gegeven moment op een punt waar je de laminaatplanken op maat moet zagen zodat het perfect in de ruimte past. Hiervoor gebruik je een laminaatsnijder. Dit is een speciale snijder waarmee je perfect kunt snijden zonder dat je de laminaatplank beschadigd. Daarnaast komt er geen stof vrij bij het snijden. Moet je in een bocht snijden zoals bij bijvoorbeeld verwarmingsbuizen of een ronde steunpaal? Dat kan wel is voorkomen, gebruik daarvoor een decoupeerzaag. Let wel op dat een decoupeerzaag de bovenkant van het laminaat kan beschadigen. Leg daarom de laminaatplank ondersteboven om dat te voorkomen. 

Stap 4: De tweede rij

Zoals je weet moeten planken om- en om komen te liggen. Begin daarom je tweede rij met planken met het overgebleven afgezaagde stuk van de laatste plank van rij 1. Deze eerste plank moet minimaal 30 centimeter zijn. Als hij wel korter dan dat is, zaag dan een nieuwe.

Stap 5: Manier van leggen

De manier waarom je laminaat legt verschilt per soort laminaat. Je hebt bijvoorbeeld laminaat met snelkliksystemen, maar ook kliklaminaat. Bij snelkliksystemen klik je de korte kant met je vingers vast aan de voorgaande plank. Hier gebruik je geen slagblok of hamer voor. Als je er namelijk te hard op slaat kan het laminaat of het kliksysteem stuk gaan. Je klikt elk nieuw deel er gewoon zachtjes in. Bij kliklaminaat gaat het iets anders. Je klikt namelijk de lange zijden van de plank aan elkaar onder een hoek van 45 graden. Bij deze manier van leggen gebruik je wél een slagblokje zodat de planken goed op elkaar aansluiten. Een slagblokje is een klein blokje dat je tussen het laminaat en de hamer legt zodat je niet direct met een hamer op het laminaat hoeft te slaan. Het laminaat blijft daarbij beschermd. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Eén gedachte over “Hoe kun je zelf een laminaat vloer leggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F